Annons
Kultur

Krigets baksida skildras i "Company of heroes"

Mitt under utvecklingen av krigsspelet "Company of heroes 3" inleddes ett nytt krig i verklighetens Europa.
Det påminde utvecklarna om att vikten av att vanliga människor inte glöms bort när konflikter ska gestaltas.
– Det är något vi pratat mycket om internt, säger speldesignern David Milne vid Relic.
Spel • Publicerad 4 mars 2023
"Company of heroes 3" utforskar nya slagfält under andra världskriget. Kriget i Ukraina har lett till många interna samtal om vad krig egentligen innebär, hos utvecklarna Relic. Pressbild.
"Company of heroes 3" utforskar nya slagfält under andra världskriget. Kriget i Ukraina har lett till många interna samtal om vad krig egentligen innebär, hos utvecklarna Relic. Pressbild.Foto: Sega
Wikipedia, böcker och flygfoton har använts för att hitta de slag som förekommer i "Company of heroes 3". Pressbild.
Wikipedia, böcker och flygfoton har använts för att hitta de slag som förekommer i "Company of heroes 3". Pressbild.Foto: Sega
Nordafrika är en av skådeplatserna. Det finns en falsk föreställning om att ökenkriget var mer gentlemannamässigt. "Det stämmer inte", säger speldesignern David Milne. Pressbild.
Nordafrika är en av skådeplatserna. Det finns en falsk föreställning om att ökenkriget var mer gentlemannamässigt. "Det stämmer inte", säger speldesignern David Milne. Pressbild.Foto: Sega

Med det tredje spelet i "Company of heroes"-serien i antågande har kanadensiska Relic byggt upp en viss rutin när det gäller att gestalta andra världskriget och dess slagfält.

Men med ett år kvar till släpp inledde Ryssland sin storskaliga invasion av Ukraina, vilket har präglat slutet av utvecklingen av titeln och diskuterats mycket internt, säger speldesignern David Milne i en intervju med TT.

Annons

– Något som vi alltid har fokuserat på i "Company of heroes" är människorna på marken, och att försöka att koppla samman spelarna med dem. Vi gör det berättelsemässigt och via mellansekvenser, men också spelmekaniskt. Du kan retirera dina soldater från fara. Du vill hålla dem vid liv, säger han.

Delar av "Company of heroes 3" utspelas i Nordafrika.

– Vi vill berätta om hur personer som bor där i området påverkas av kriget, och det är minst lika relevant i dag. Det handlar inte bara om två sidor som krigar. Kriget har ett pris, säger han.

Böcker, utbildning och Google

Förutom ökenstrider i Nordafrika tar sig "Company of heroes 3" an Italien, i jakten på slagfält som inte redan tjatats sönder i spel och filmer.

Så hur hittar man slag som kan bli spelmässigt intressanta?

– Det börjar med att googla. Vi har vårt lilla bibliotek här på Relic, och jag har mina egna gamla böcker härhemma – jag har själv en historieutbildning, säger Milne.

Relics version av Anzio har exempelvis återskapats med hjälp av de allierades flygbilder över staden. För ett annat uppdrag i Ortona användes ett kanadensiskt verk där information om styrkornas framfart bevarats.

– Den hade till och med en bild om hur tyskarna brukade försvara en korsning. Så när jag skapade det uppdraget så kopierade jag hur de skulle ha gjort, där det blir upp till spelaren att bryta sig igenom.

Taktisk paus

"Company of heroes 3" har skapats för pc, men till skillnad från tidigare spel i serien kommer en konsolversion, likt många andra traditionella pc-titlar inom strategigenren.

Kraftigare konsoler – och en stor publik – ligger bakom det, tror David Milne. För Relics del har beslutet inte påverkat utvecklingen så mycket, eftersom man redan har jobbat med att försöka nå en större publik.

Annons

David Milne nämner bland annat en omtalad funktion i "Company of heroes 3" som i ensamspelarläget gör det möjligt att pausa spelet, få överblick, ge soldaterna instruktioner, och sedan starta spelet igen.

– Den fungerar också väldigt bra på konsol och saktar ner tempot lite. Det fanns alltså redan saker som vi gjorde, så det verkade helt enkelt vettigt att släppa till konsol, tror jag, säger han.

Fakta: "Company of heroes 3"

"Company of heroes" är en realtidsstrategiserie utvecklad av kanadensiska Relic.

Spelaren tar kontrollen över grupper av soldater och fordon som flyttas runt på en karta i olika slag under andra världskriget.

Det första spelet släpptes 2006 och uppföljaren kom 2013. "Company of heroes 3" är ute nu till pc. En konsolversion till Xbox Series och Playstation 5 ska enligt planen släppas senare i år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons