Annons
Kultur

Krisande livebransch begär regeringshjälp

Coronakrisen har slagit hårt mot den svenska evenemangsnäringen – vilket har fått branschen att gå samman och begära hjälp från regeringen.
Nöje • Publicerad 8 juli 2020
Den svenska nöjesnäringen uppmanar den svenska regeringen att stötta branschen på samma sätt som skett i Storbritannien. Arkivbild.
Den svenska nöjesnäringen uppmanar den svenska regeringen att stötta branschen på samma sätt som skett i Storbritannien. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Efter att förbudet mot sammankomster med fler än 500 deltagare infördes i mars, något som därefter skärptes till 50 deltagare, har i stort sett all evenemangs- och nöjesproduktion på de svenska arenorna upphört – och livebranschen befinner sig nu i en djup kris.

Ett flertal stora aktörer inom den svenska nöjesnäringen, däribland företag, branschorganisationer och fackförbund, går nu därför samman i ett upprop där man uppmanar Sveriges regering att stötta branschen på samma sätt som i Storbritannien. Där har landets regering beslutat att ge ett riktat stöd om 1,5 miljarder pund till nöjesnäringen – och enligt Marie Lindqvist från evenemangsföretaget Stockholm Live vill branschen nu se liknande åtgärder från den svenska regeringen.

Annons

– Det vi har gemensamt är att vi sedan i mars i princip är belagda med näringsförbud och i princip inte har några intäkter överhuvudtaget. Vi var också de som fick stänga först – och som med stor sannolikhet också kommer att vara de som får öppna sist, säger hon.

"Veckorna går"

Redan i början av juni skickade också branschorganisationen för sponsrings- och eventindustrin, SES, en hemställan till näringsminister Ibrahim Baylan, där man begärde hjälp, och enligt Marie Lindqvist bygger det nu aktuella uppropet vidare på det tidigare initiativet.

– Vi hade också ett möte för en månad sedan med närings- och kulturdepartementet – men har inte fått någon återkoppling på det. Veckorna går och nu behöver vi se, precis som man gjort i Storbritannien, att Sveriges regering inser allvaret och också är redo att investera i en näring som är så viktig – och som vi ofta framhåller som något vi är stolta över.

"Får inte till dialog"

Marie Lindqvist säger att hon vill lyfta framför allt två frågor som extra viktiga för branschens fortlevnad.

– Dels vill vi inleda en dialog med Folkhälsomyndigheten om hur förutsättningarna för ett ansvarsfullt öppnande kan se ut. Den andra frågan är den som rör ett riktat stöd till näringen – och då talar vi om hela ekosystemet. Många som man kanske inte alltid ser påverkas av det här – exempelvis scenarbetare, ljudtekniker, sminköser och transportörer, säger hon och fortsätter:

– Det är ett gigantiskt ekosystem som nu håller på att kollapsa. Vi vill titta på de förutsättningar som finns tillsammans – men vi får inte till en dialog, säger hon.

Fakta: Nöjesbransch i kris

Ett flertal andra stora aktörer i branschen bland annat Live nation och Stockholm live går samman för att driva frågan om livebranschens krisande läge, inspirerade av den brittiska branschens initiativ.

Regeringen i UK ger ett riktat stöd om 1,5 miljarder pund till relevanta aktörer för att säkerställa livebranschens överlevnad, under parollen #Letthemusicplay.

Redan i början av juni skickade branschorganisationen för sponsrings- och eventindustrin, SES, en hemställan till näringsminister Ibrahim Baylan (S) där man begärde hjälp.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons