Ulf Mårtensson: Ulf Mårtensson: Kulturen frodas i ölbryggarbältet
Det var under ett besök nyligen i Bergslagen där det inte bara finns gamla bruksanor. Där frodas sedan decennier tillbaka en levande, jäsande ölbryggarkultur.
Stripa gruva i Guldsmedshyttan är sedan länge nerlagd. Men på det gamla gruvområdet finns i dag ett mikrobryggeri som brygger utmärkt öl. I den gamla gruvans lokaler huserar också hantverkare och en fin restaurang har öppnat. Där malmen förr togs om hand arrangeras konstutställningar, konserter och guidade visningar i det gamla industriminnet.
Kultur i alla dess former växer och frodas kring bryggeriet. Jag noterade att det till och med blivit en valfråga, att lova satsningar på gruvområdet.
När jag var där uruppfördes ett verk av jazzmusikern och tonsättaren Mattias Risberg. Det var beställt av Lindesbergs kommun och specialkomponerat för att uppföras på gruvområdet. Stycket heter också fyndigt nog ”Mining”.
Mattias Risberg är en bygdens son och har ett personligt förhållande till gruvan. I programbladet påpekar han också att det kanske finns ett samband mellan mining (gruvdrift) och mind (medvetande).
Musiken var också en utforskning av både vårt inre, av minnen och hågkomster, och samtidigt en musikalisk tolkning av det hårda arbetet i gruvan.
Mattias Risbergs senaste platta ”Stamps” finns på Spotify, för den som blir nyfiken. Men ”Mining” finns än så länge inte att lyssna på.
Efter konserten satt vi och drack det goda gruvölet och lyssnade på lite avstånd på dagens andra framförande av ”Mining”. Intresset var så stort det hade satts in en extrakonsert. Därefter serverades det en trerätters meny i gruvans gamla snickeri som transformerats till restaurang.
I närliggande Nora har ett gammalt bryggeriområde också fått nytt, kulturellt liv med utställningar och diverse andra aktiviteter. Tidigare proffsboxaren och kulturjournalisten Åsa Sandell har en träningslokal här, men erbjuder också mindre fysiska kulturutryckningar som föredrag och bokförsäljning.
I det gamla bryggeriet visades en samlingsutställning med lokala konstnärer. Helgen efteråt var det möjligt att åka runt och besöka dem, enligt känt mönster från vår konstrunda.
Även i vår del av världen har industrier och gamla jordbruks- och hantverkslokaler av olika slag förvandlats till kulturella mötesplatser. Jolom i Gärsnäs var väl bland de första med sina fantastiska byggnader. Sedan har vi gamla fläktfabriken i Bästekille, Opelverkstaden Garaget i Hammenhög. gamla byggskroten i Gyllebo och mycket annat.
Det här är ju en trend som också våra politiker borde haka på, till exempel genom att undanröja onödig byråkrati och tillåta öl- och vinförsäljning vid källan.
Ty mänsklig kreativitet har nästan inga begränsningar. Ur intresset för mat och dryck föds andra kulturyttringar - och tvärtom. Kulturen kan också, som en extra bonus, få hela Sverige att leva, som det hette i en gammal politisk valslogan.