Annons
Kultur

Läskigt spökpussel avslöjar sorglig historia

Ett igenspikat rum och några nyfikna barn. Nina och Willem Källmodin förenar det övernaturliga och det förflutna i ”Salen”. Jonna Fries har läst den.
Bokrecension • Publicerad 30 januari 2021
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Willem och Nina Källmodin
Willem och Nina KällmodinFoto: Emelie Langer
Mellanåldersbok

Salen

Författare: Nina och Willem Källmodin

Förlag: Bonnier Carlsen

Nina och Willem Källmodin är mor och son. Med ”Salen” vann de andra pris i Bonnier Carlsens stora manustävling 2020. Boken är en spökhistoria med skolvardagen som bas.

Allting börjar med renoveringen av skolbiblioteket. Eller rättare sagt avbrottet. Varför har biblioteket inte blivit färdigställt under sommarlovet? Lo, Johanna och Harry blir nyfikna och tar sig in bakom byggplasten. Det är ödsligt och ofärdigt där, men när några böcker rasar ner från en kvarlämnad bokhylla uppdagas någonting märkligt. En undangömd dörr.

”Plötsligt drar också en kall vind genom rummet och en ensam krita skriver en mening på tavlan: ”SLÄPP UT MIG!”.”
Annons

Trion stannar kvar efter skolan för att i hemlighet försöka öppna dörren. Där bakom döljer sig en skolsal som tiden tycks ha stått stilla i. Men det finns också långa rivmärken där inne. Plötsligt drar också en kall vind genom rummet och en ensam krita skriver en mening på tavlan: ”SLÄPP UT MIG!”.

I juryns motivering poängterades författarnas absoluta gehör ”för vad som gör en klassisk spökhistoria hårresande och gastkramande”. Och visst är den läskig! Berättelsen stegras långsamt och små saker som sveper förbi får senare avgörande betydelse. Det övernaturliga vävs skickligt in i vardagen och människor i olika generationer binds samman.

Willem och Nina Källmodin: Salen BonnierCarlsen förlag.
Willem och Nina Källmodin: Salen BonnierCarlsen förlag.

Språket är okonstlat och fokus ligger på att driva skeendet framåt. Det är lätt att fängslas av de märkliga sjukdomsfallen, de ilande vindarna och föremålen som rör sig. Karaktärerna i kärntrion pratar och beter sig dock ganska likartat, även om deras bakgrunder och personligheter beskrivs som olika. Berättelsen tyngs också av en del gammalmodiga uttryck och onödigt utdragna beskrivningar.

Behållningen finns i mötet mellan det samtida, det övernaturliga och det historiska. Här presenterar författarna tidigt ett lika läskigt som intressant mysterium. Trions väg till gåtans lösning kantas av historiska dokument och nerviga möten med till exempel en rektor som snäser av alla tecken på spöken, en lärare med en skyddande örtkvast, och en förvirrad tant som tidigare var elev på skolan.

”Salen” är en bok som både fängslar och bjuder in läsaren att vara med och lösa pusslet. Beskrivningarna är dock emellanåt alltför detaljerade och utdragna. Det är med andra ord en rysligt spännande berättelse, men den hade kunnat slipas lite till.

FAKTA

Namn: Nina och Willem Källmodin

Uppvuxna: i Malung respektive Nusnäs

Bor: i Nusnäs

Släktskap: Är mor och son

Pris: ”Salen” vann andra pris i Bonnier Carlsens stora manustävling 2020

Övrigt: Nina Källmodin, som också är skolbibliotekarie, debuterade med romanen ”Den som står dig närmast” 2018

Jonna FriesSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons