Annons
Kultur

Lilla sjöjungfrun rasistfisk enligt vandaler

Kultur • Publicerad 3 juli 2020
Bronsstatyn är skapad av Edvard Eriksen och restes vid Langelinie i Köpenhamn 1913.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau/TT

Den lilla sjöjungfrun i Köpenhamn har blivit vandaliserad.

Under natten eller morgonen har någon skrivit orden "racist fish" (rasistisk fisk) med stora svarta bokstäver på stenen som den ikoniska statyn sitter på.

Annons

Vad som motiverat attacken är oklart. Enligt Ane Grum-Schwensen, anställd på HC Andersen Center vid Syddansk Universitet, finns det inget rasistiskt i HC Andersen klassiska berättelse.

– Självklart kan man läsa alla litterära texter med olika glasögon. Jag har dock lite svårt att se vad som skulle vara rasistiskt i äventyret "Den lilla sjöjungfrun, säger hon.

På sistone har statyer över historiska figurer blivit måltavla för antirasistiska protester i flera länder. Och enligt polisen har fler statyer i Köpenhamn nu försetts med "olika fraser".

En föreställer Hans Egede, en präst som missionerade på Grönland på 1700-talet, och en annan den indiske frihetskämpen Mahatma Gandhi.

Tidigare i månaden skrev någon "rasist" på en staty över kung Kristian IV, som regerade Danmark mellan 1588 och 1648.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons