Annons
Kultur

Lucianoz dröm blir sann: "Dansband är kärlek"

Hans barndom var fylld av dansbandsmusik, och som 30-åring slog Luciano Axelsson själv igenom som dansbandsartist på Tiktok under artistnamnet Lucianoz. Nu ska han möta publiken i "Allsång på Skansen".
— Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Lucianoz.
Nöje • Publicerad 17 juli 2023
Lucianoz uppträder på "Allsång på Skansen" tisdag den 18 juli tillsammans med Carola, Hanna Hedlund och Lova. Arkivbild.
Lucianoz uppträder på "Allsång på Skansen" tisdag den 18 juli tillsammans med Carola, Hanna Hedlund och Lova. Arkivbild.Foto: Claudio Brescian/TT
Lucianoz uppträdde under kronprinsessans födelsedagsfirande på Öland. Arkivbild.
Lucianoz uppträdde under kronprinsessans födelsedagsfirande på Öland. Arkivbild.Foto: Alma Bengtsson/SVT
Lucianoz senaste singel heter "Inget stoppar oss nu". Arkivbild.
Lucianoz senaste singel heter "Inget stoppar oss nu". Arkivbild.Foto: Sony Music Sweden

Dansbandsmusiken finns onekligen i Lucianoz blod. Under uppväxten spelades ständigt de klassiska dansbandsartisterna, så som Stefan Borsch, Lasse-Stefanz och Flamingokvintetten, hemma hos familjen i Stockholmsförorten Rinkeby.

Tiktok-succé

I höstas gjorde Lucianoz succé på Tiktok med en cover på Stefan Borschs klassiska låt "Det är ju dej jag går och väntar på". Klippet fick tusentals visningar på bara några dagar, och i dag har Lucianoz över 35 000 följare på Tiktok. Framgången blev snabbt ett faktum, och nu är det snart dags för "Allsång på Skansen".

Annons

— Det är drömmar som går i uppfyllelse. Det här har jag väntat på i hela mitt liv. Det är väldigt stort för mig. Ibland tänker man på vad man har gått igenom, och att det har gått så pass fort, säger Lucianoz till TT.

När TT pratar med Lucianoz befinner han sig på Öland för att uppträda under kronprinsessan Viktorias födelsedagsfirande på Borgholms slott, ett av många stopp på hans turné som har pågått sedan april.

— Det är helt sjukt att de vill ha mig här och att få äran att sjunga för just kronprinsessan. Jag får se så mycket av Sverige nu och träffa så fina människor, jag uppskattar verkligen allt.

"Blir glad när jag sjunger"

Lucianoz har varit en musikalisk mångsysslare som rört sig mellan genrerna. Efter nedslag i rap, hiphop och r'n'b landade han slutligen i dansbandsmusiken. Att satsa på just det kändes naturligt, säger Lucianoz.

— Dansbandsmusik gör mig glad. Det ger kärlek, och det är en del av mig. Jag blir glad när jag sjunger, och jag gillar att göra andra glada, säger Lucianoz.

Redan som nio-åring hade han ett musikkontrakt med Warner Music, och uppträdde på olika scener i Rinkeby och på skoltävlingar. På juldagen förra året släppte han sin cover av "Det är ju dej jag går och väntar på", och på bara några månader fick låten nästan fem miljoner strömningar på Spotify. Längre fram vill Lucianoz börja skriva egen musik, berättar han.

— Det är något jag verkligen vill göra längre fram, och det ska bli kul att testa.

Vill sprida glädje

Tidigare i juni släppte Lucianoz ännu en singel, en cover på Lasse Holm och Ingela "Pling" Forsmans "Inget stoppar oss nu" som skrevs för Melodifestivalen 1987. Det är en låt med nostalgiskt värde, berättar Lucianoz.

— Det är en låt jag hörde mycket som liten. Mina föräldrar lyssnade på den, den spelades på fester och jag minns dem dansa till den. Det är väldigt mycket fart i den låten.

Att stå på Allsångsscenen tillsammans med Pernilla Wahlgren och sjunga med publiken beskriver Lucianoz som pirrigt, men han är inte nervös. Han ser fram emot att möta svenska folket och få sjunga tillsammans med dem, berättar han.

Annons

— Jag vill sprida glädje med min musik. Jag ska släppa fler bangers, grym musik som folk älskar och sprida kärlek till hela Sverige.

Fakta: Lucianoz

Luciano Axelsson, med artistnamnet Lucianoz, föddes den 13 maj 1993 i Rinkeby i Stockholm. Redan som nio-åring sajnades han hos Warner Music.

Vintern 2022 slog han igenom på Tiktok och uppträdde som mellanakt i Melodifestivalen 2023 med en dansbandscover på Pernilla Wahlgrens klassiska låt "Piccadilly Circus". Lucianoz var tidigare i år med i Bianca Ingrossos pratshow "Bianca".

I juni meddelade TV4 att de spelar in en dokumentär om Lucianoz som får premiär i höst.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons