Annons
Kultur

Lyckad avslutning på Amanda Hellbergs historiska feelgood-trilogi

Den sista delen av Amanda Hellbergs Ulltuna-trilogi, ”Jul i rampljus” är en enkel feelgoodberättelse som lyckas med konststycket att bli mycket mer än bara må bra-läsning, menar recensenten Bengt Eriksson.
Litteratur • Publicerad 10 december 2022
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Feelgood

Jul i rampljus

Författare: Amanda Hellberg

Förlag: Lovereads

”Jul i rampljus” är den sista delen i Amanda Hellbergs feelgoodtrilogi om Ulltuna.
”Jul i rampljus” är den sista delen i Amanda Hellbergs feelgoodtrilogi om Ulltuna.Foto: David Fisher

Amanda Hellberg, som nominerades till Borås Tidnings debutantpris 2009, fortsätter att skriva feelgood och romance utanför genregränserna. ”Jul i rampljus” är liksom Ulltuna-trilogins föregående delar mer av ”feel life” eller varför inte – en roman.

Ulltuna, en fiktiv småstad i Västergötland, återkommer i böckerna. Men personerna är nya för varje gång och tiden går. Med ”Jul i rampljus” avslutas trilogin. Amanda Hellberg har försökt – och lyckats – göra något som inte alls är lätt, nämligen att förena högt och lågt. Resultatet är historiska kvinnoromaner och arbetarskildringar i form av feelgood som blir mycket mer än bara må bra-läsning. Såväl i de välformulerade meningarna som mellan raderna bubblar böckerna av historiska skeenden, människors liv och tankar.

Annons

Den nya, sista titeln inleds på hösten 1902. Vintern och julen närmar sig. Harriet Hjort, 21 år och lovande sångerska, hör till den brokiga skaran i Gideons teatersällskap. Hennes sång till ackompanjemang av den blinde pianisten Isak har blivit populär på landsortsteatrar och ölhallar.

””Jul i rampljus” är en enkel berättelse som Amanda Hellberg berättar lika rakt och enkelt. Ändå lyckas hon gestalta olika samhällsklasser och livsvillkor, vänskap och kärlek.”

En teaterdirektör i Göteborg utlyser provsjungning om huvudrollen i hans nya operett. Förstapris: 5 000 kronor. Det är lockande. Vågar Harriet, som redan lider av rampfeber, ta chansen?

”Jul i rampljus” är en enkel berättelse som Amanda Hellberg berättar lika rakt och enkelt. Ändå lyckas hon gestalta olika samhällsklasser och livsvillkor, vänskap och kärlek. Främst handlar det om Harriets innersta vilja, hur och var hon vill leva sitt liv. Från sin fattiga uppväxt på gatan och på barnhem, till firad stjärna i rampljuset på den stora teatern i den glittrande staden: är det verkligen där hon hör hemma? Och så kärleken, vad sker mellan Harriet och Isak?

Amanda Hellberg - Jul i rampljus
Amanda Hellberg - Jul i rampljus
Bengt ErikssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons