Annons

Malmömiljöerna övertygar i tempofylld uppföljare

Mikaela Bleys andra Malmödeckare ”Systern” håller ett högt tempo med många perspektivbyten. Deckarrecensenten Kerstin Bergman kan ibland längta efter lite lugn.
Litteratur • Publicerad 6 mars 2023
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Polisthriller

Systern

Författare: Mikaela Bley

Förlag: Norstedts

Mikaela Bley kommer med sin andra deckare om Malmöutredarna Henrik Hedin och Leia Kaplan.
Mikaela Bley kommer med sin andra deckare om Malmöutredarna Henrik Hedin och Leia Kaplan.Foto: Magnus Ragnvid

Tematiskt handlar ”Systern” om våld mot kvinnor, klassklyftor och rasism – ständigt aktuella ämnen i dagens Sverige. Intrigen är komplicerad och det är inte lätt att hålla reda på alla detaljer, även om författaren knyter ihop det på slutet. Handlingen hade ändå vunnit på att förenklats lite. Tempot genomgående är högt och som läsare får man aldrig riktigt vila i en scen eller karaktär. Men Bley får in ett par överraskande twister och titeln är föredömligt mångtydig, för läsaren skiftar betydelsen under läsningen.

Bley har gjort sin research när hon förlagt den nya serien till Malmö. ”Systern” är fylld av detaljer som tydligt förankrar berättelsen i den skånska miljön. Varför man på bokens baksida valt en bild av ett slott som ser ut att höra hemma i Italien, när handlingen pendlar mellan Malmö och en klassisk, fyrlängad skånegård förbli dock ett mysterium.

Mikaela Bley - ”Systern”
Mikaela Bley - ”Systern”
Kerstin BergmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons