Annons
Kultur

Malmös kritiserade enhörning kan vinna pris

Malmös rosa Pride-enhörning har fått utstå spott och spe– och en moderat kommunstyrelseordförande på Lidingö kallade den till och med för "ett slöseri med skattepengar".
Nu kan statyn vinna designpris, rapporterar
Kultur • Publicerad 16 september 2021
Den rosa enhörningen på Gustav Adolfs torg i Malmö.
Den rosa enhörningen på Gustav Adolfs torg i Malmö.Foto: Johan Nilsson/TT

Enhörningen, som kallats ful men samtidigt vunnit många Malmöbors hjärtan, har nominerats till Svenska designpriset. Omröstning pågår och vinnarna kommer presenteras i Stockholm den 14 oktober.

Malmöföretaget MK Illumination, som står bakom statyn, har nominerats för utformningen av den kulörta statyn, som väckt uppståndelse långt utanför stadens gränser. Även Stockholmsmoderater har kritiserat enhörningssatsningen i Malmö.

Annons

Men resonemang om att statyn, som kostat staden 850 000 kronor, skulle vara slöseri med skattepengar har Malmös kommunalråd Andreas Schönström (S) kallat "trångsynt och tråkigt" – och har tidigare hänvisat till att om Malmö skulle resonera som kritikerna så skulle staden varken kunna ha parkbänkar eller blomstersmyckningar, eftersom det inte heller hör till välfärdens kärna.

Malmös satsning – den sex meter höga rosa enhörningen – placerades på ett av stadens torg inför World Pride, som hölls i Malmö och Köpenhamn i somras.

Just nu är statyn borttagen då den repareras och fixas till vintern. Den kommer, som tidigare planerat, att byta skrud och anpassas till kommande högtider som exempelvis julen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons