Annons

Männen för lösa i konturerna i ”Meningen med livet”

De krisande systrarna i ”Meningen med livet” är enkla att förstå, tro på och känna med.
Betydligt svårare är det att få grepp om deras diffust tecknade män.
Tv-serie • Publicerad 8 december 2022
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Systrarna Alva (Celie Sparre) och Ellen (Helena af Sandeberg) står varandra nära, men befinner sig i olika skeenden i livet.
Systrarna Alva (Celie Sparre) och Ellen (Helena af Sandeberg) står varandra nära, men befinner sig i olika skeenden i livet.Foto: Jocke Lord/Viaplay
Dramakomedi

Meningen med livet

Regi: Eddie Åhgren

I rollerna: Celie Sparre, Helena af Sandeberg, Ulf Stenberg, Hannes Fohlin med flera.

Premiär på Viaplay den 11 december

Omdömet baserat på samtliga 8 avsnitt.

Löfströms, Schillers och Sundbergs i Solsidan, Johanssons i Bonusfamiljen...– i ”Meningen med livet” möter vi ännu ett par familjer att bekanta oss närmare med via skärmarna.

Serien kretsar kring systrarna Ellen (Helena af Sandeberg) och Alva (Celie Sparre), döttrar till en gudfruktig pappa och en uppnäst mamma.

Annons

Favoritdottern Alva är utbildad och begåvad formgivare, men förmår inte ta till vara sin talang, utan fördriver dagarna som expedit i en möbelaffär. Hon lever tillsammans med Nico ( Hannes Fohlin), som är polis. De är ofrivilligt barnlösa. Högst av allt i livet önskar sig Alva att bli gravid.

Storasyster Ellen får sina föräldrar att sucka uppgivet. Även Alex (Ulf Stenberg), som hon har tre ungar med, är bekymrad. Allra oroligast är Ellen själv.

Efter åratal i mammarollen är hon tom och vilse i tillvaron. Hon vet inte vem hon är, inte vart hon är på väg. Är hon psykiskt sjuk? Vad kan hon göra? Vänsterprassla? Gå på yoga? Skaffa en hobby?

För manuset svarar Tove Eriksen Hillbom (”Solsidan”, ”Vi i villa”) och Maria Nygren (”Vi i villa”), som båda tidigare arbetat med familjedramer, kryddade med varierande doser humor.

Systrarna är insiktsfullt tecknade. De är levande och trovärdiga, till stor del beroende på Celie Sparres och Helena af Sandebergs övertygande insatser.

”Karlarna som systrarna har fallit för är båda lösa i konturerna. De är av den mjukare sorten, förvirrade i sina roller, undfallande, närmast inställsamma. Frågan är om de vill något mer än att behålla sina kvinnor.”

Tillsammans visar Ellen och Alva upp en provkarta på händelser och tillstånd, som kan skapa kris i en medelålders kvinnas liv: brustna drömmar, ofrivillig barnlöshet, provrörsbefruktning, otrohet, svek och lögner. Många kvinnor, och även män, känner säkert igen sig.

Karlarna som systrarna har fallit för är båda lösa i konturerna. De är av den mjukare sorten, förvirrade i sina roller, undfallande, närmast inställsamma. Frågan är om de vill något mer än att behålla sina kvinnor.

Bitvis framstår Alex och Nico mest som staffagefigurer, även om den senare bidrar till dramatiken, när han blir uppringd av en kvinna som han har tillbringat en natt med en gång i tiden.

Ulf Stenberg och Hannes Fohlin har inte haft det lätt, men de är mer än godkända med tanke på vad de har haft att jobba med.

För att vara etiketterad ”dramakomedi” är humorhalten låg i ”Meningen med livet”. Hobbyn som Ellen väljer är förmodligen ägnad att plocka poäng på, men lustigheterna är för förutsägbara för att locka till mer än ett leende.

Annons

Avslutningen på serien kräver en andra säsong. Inspelningen av den inleds i början av 2023.

Mikael HagnerSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons