GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Märak drömmer om svettiga konsertlokaler

Att trängas, svettas och ha kul – det längtar Maxida Märak efter. Hon är näst på tur i artikelserien "Drömspelningen" – och förhåller sig ödmjukt inför framtida konserter.
Nöje • Publicerad 30 juli 2021
Maxida Märak hann med en Norgeturné innan landet stängde gränsen mot Sverige. Nu längtar hon efter svettiga och trånga spelningar. Arkivbild.
Maxida Märak hann med en Norgeturné innan landet stängde gränsen mot Sverige. Nu längtar hon efter svettiga och trånga spelningar. Arkivbild.
Foto: Karl Melander/TT

Maxida Märak hann precis med en Norgeturné under 2020, innan landet stängde gränsen mot Sverige. Nu är hon bland annat aktuell i TV4:s "Så mycket bättre", som sänds i höst.

TT: Beskriv din drömspelning?

– En svettig och trång! Man är så ödmjuk inför det där, men en där folk får trängas och ha kul helt enkelt. Det är kanske världens tråkigaste svar, men jag vet inte något bättre.

Samtidigt konstaterar hon att hon redan har gjort sin drömspelning, före pandemin.

– Jag vill tillbaka ut i världen. Jag vill tillbaka till urfolkscenen i Kanada. Överallt. Jag vill kunna göra det man insåg att man inte kan göra längre på något sätt. Ska jag vara helt ärlig, en drömspelning är när vi får släppa på tyglarna och kan njuta av musik utan att tänka att man kanske blir sjuk.

Hon är säker på att det kommer att kunna ske igen i framtiden.

– Det kommer att bli verklighet, jag tror bara att vi måste ha is i magen och vara tacksamma över att hittills är det många som kan sitta med en meters avstånd i stället för att hållas isolerade.

TT: Hur har du stillat ditt behov att uppträda?

– Jag har inte försökt hitta något substitut för uteblivna spelningar, utan jag har accepterat att det ser ut som det ser ut och tänker att det här måste kanske ta den tid det tar. Substitut blir nästan dumheter för min del, säger hon och fortsätter:

– Jag försöker rikta fokus mot att fatta vad det är som händer, ta det på allra största allvar och helt enkelt försöka leva i det man har valt att leva i, när allting sätts på paus. Att verkligen få tid att reflektera över om man har gjort rätt val i livet och om man är på rätt plats, och det har jag kommit till insikt om att jag verkligen är i dag.

Fakta: Maxida Märak

Maxida Märak är född 1988 i Stockholm. Förutom att vara artist är hon även människorättsaktivist och engagerad i samers rättigheter.

2014 deltog hon i programmet "Sápmi sessions" på SVT.

Hon är i år aktuell som en av deltagarna i TV4:s "Så mycket bättre".

Fakta: Maxida Märak

Efter en lång tid med stängda konsertlokaler börjar samhället smått att öppna upp. Vi skriver om vad svenska artister längtar efter mest när det äntligen blir dags att kliva upp på scenen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.