Annons
Kultur

Maxad action med eldsprutande drakar i klassisk fantasybok

”Rymlingen och halvdraken” rör sig om en klassisk fantasy där tonvikten ligger på fantasiväsen och magi. Med grova episka element maxar den yrkesskicklige författaren sin berättelse med drama och action.
Bokrecension • Publicerad 4 december 2021
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Patrik Bergström är en habil och yrkesskicklig författare.
Patrik Bergström är en habil och yrkesskicklig författare.Foto: Felicia Yllenius
Fantasy

Rymlingen och halvdraken

Författare: Patrik Bergström

Illustrationer: Peter Bergting

Förlag: Lilla Piratförlaget

Det är ingen överdrift att kalla inledningen av Patrik Bergströms ”Rymlingen och halvdraken” för maxad. Med några få, enkla penseldrag skapar han redan på de första sidorna en högdramatisk situation.

I en grotta ligger den ofödda draken Nadja i ett ägg, som hennes bror Alexej har till uppgift att skydda. Utanför befinner sig en härförare och en magiker, vars mål är att röva bort ägget, samt skapa rädsla för de förhållandevis fridsamma drakarna bland människorna. Deras ambition är att störta konungen.

Annons

Den dödliga striden är inte till drakarnas fördel, inte ens efter att ungdomarnas moder försökt undsätta dem. Att hon lyckas förvandla Alexej till människa, åtminstone delvis, visar sig dock vara ett smart drag. Metamorfosen blir en täckmantel, vilken underlättar för honom att kämpa för att rädda den bortrövade systern.

Patrik Bergström är en habil och yrkesskicklig författare. Hans intresse för klassisk fantasy är dokumenterad och med den nya boken visar han återigen prov på både hängivenhet och uppfinningsrikedom. Även om berättelsens byggstenar och element är välbekanta så förmår han att göra något eget.

Inte så att han förnyar genren men han visar att mycket kan åstadkommas inom traditionens givna ramar. Genom att exempelvis placera en modig och pådrivande flicka vid Alexejs sida kan inte heroism ensidigt kopplas till endera könet.

”Patrik Bergström arbetar med ganska grova episka element.”

Texten hävdar sig dock inte med förfinad eller djup psykologi. Det beror på att Patrik Bergström arbetar med ganska grova episka element. Han mixar ihop lätt igenkännbara stereotyper, i syfte att producera action och drama.

Tonvikten ligger på att forma och utveckla de delar i berättelsen som har med fantasiväsen och magi att göra. Det är också på det området som bokens självklara kvaliteter finns.

Som nämnts ovan är öppningsscenen maxad; även senare i texten målas magnifika scener upp, där eld sprutar och mäktiga explosioner briserar. Det filmiska i storyn lämnar inget i övrigt att önska.

Till detta intryck bidrar också Peter Bergtings färgrika och vackra illustrationer. Att det rör sig om en satsning lite utöver det vanliga signalerar även förlaget, då ”Rymlingen och halvdraken” fått en exklusiv yttre form.

Fakta

Patrik Bergström

Född: 1970, Sundsvall

Bor: Stockholm

Utbildning: Handelshögskolan i Stockholm, civilekonom

Yrke: Ekonomichef på Sanoma utbildning. Har även arbetat som datakonsult och IT-chef.

Bakgrund: Intresserad av fantasy sedan barnsben. Startade skriva egna böcker sedan han började läsa böcker för sin son. Debuterade 2012 med ”Alex och Corinthia”, första delen i serien ”Den eviga eldens magi”.

Böcker: Har tidigare gett ut mer än tio böcker, exempelvis titlarna i serierna ”Legenden om örnfolket” och ”Mysterieklubben”

Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons