Annons
Kultur

Med känsla för djur, natur och humor

Keramiken har funnits genom hela Annelie Hultmans liv och att få visa sina nya verk under en konstrunda i år har hon längtat efter. ”Det är skoj med alla besökare, så när påsken ställdes in kändes det tomt.”
Yngsjö • Publicerad 18 september 2020
Konstnären och keramikern Annelie Hultman i dörren mellan verkstaden och utställningsrummet, en plats hon delar med sin man, Bo Hultman.
Konstnären och keramikern Annelie Hultman i dörren mellan verkstaden och utställningsrummet, en plats hon delar med sin man, Bo Hultman.Foto: Lasse Ottosson

Annelie Hultmans föräldrar arbetade båda på Gustavsbergs porslinsfabrik, och inte särskilt långt från denna plats växte hon också upp, på Värmdö. Det var också här som hon och hennes man, Bo Hultman, kom att starta sina egna konst- och konsthantverksverksamheter.

– Leran, färgerna, formerna... allt det där fick jag med mig som barn, och jag har själv alltid tyckt om att skapa egna verk. Så är det fortfarande, även om det numera går i perioder.

Yngsjö

Annons

Det är nu många år sedan huset och verkstaden bytte adress från Värmdö till Yngsjö, och sedan 1995 är det här som både hon och Bo Hultman har hem och arbetsplatser i samma trädgård. Fast jobb har de båda också haft vid sidan om.

– Med en låg pension har det behövts lite extra intäkter. För min del har jag under de senaste åren hjälpt till på Martins Rökeri alldeles i närheten, men för ett år sedan stängde de och Darins konditori tog över.

Ljusfat av keramikern Annelie Hultman, Yngsjö.
Ljusfat av keramikern Annelie Hultman, Yngsjö.Foto: Lasse Ottosson
”När det gäller våra stilar är vi lite olika, jag är nog lite mer färgglad. Och jag vill gärna att folk blir glada när de ser mina skulpturer.”
Annelie Hultman

Vi går in ateljén, där hon har samlat flera av sina skulpturer i en hörna hon har döpt till ”fågelholken”. När det gäller brukskeramiken är den mer blandad och på hyllorna finns muggar av bådas händer. Annelie Hultman visar vilka fat och muggar som hon har gjort.

– Vi gör våra egna saker, men vi byter hela tiden idéer med varandra. Det är alltid givande att sitta i soffan på kvällen och diskutera. När det gäller våra stilar är vi lite olika, jag är nog lite mer färgglad. Och jag vill gärna att folk blir glada när de ser mina skulpturer.

Gott skratt

Det budskapet finns också på en skylt vid hörnan med hennes verk: ”Besök fågelholken och få ett gott skratt.” Här är fjärilar på väggen medan fåglarna med hår, former och färger av skiftande karaktärer står på små hyllor och har getts namn efter sina karaktärer: Hurmås, När var hur-fågel, Kortbent näbbling, Brednäbbad Blådåre, Kontrast, Fyllkaja...

En av Annelie Hultmans fåglar med lite udda namn. ”Jag gör dem först, sedan är det Bosse som tycker om att ge dem lite lustiga namn.”
En av Annelie Hultmans fåglar med lite udda namn. ”Jag gör dem först, sedan är det Bosse som tycker om att ge dem lite lustiga namn.”Foto: Lasse Ottosson
Naturen och djuren kryper ofta in i Annelie Hultmans konst.
Naturen och djuren kryper ofta in i Annelie Hultmans konst.Foto: Lasse Ottosson

– När det gäller mina skulpturer är det främst mina intressen av djur och natur som inspirerar mig. De fåglar och fjärilar som jag kommer att visa på den här utställningen gjorde jag egentligen för att visas i påsk. När hela påskutställningen ställdes in kändes det tomt, ja allt blev rätt deppigt faktiskt. Så efter det har jag inte ägnat mig åt keramik, utan har mest påtat i vår trädgård under sommaren. Så sysslolös har jag inte varit.

Hur känns det att det nu i september plötsligt blir en ny konstrunda?

– Mycket bra, det här är ett initiativ jag tycker om. Och jag ser verkligen fram emot att få ta emot besökare igen för att mötas kring konsten. Låt oss bara hoppas att folk vågar sig ut, och givetvis kommer vi att vara noga med avstånd och att inte ta in för många samtidigt.

Fakta

Annelie Hultman

Född 1951, uppvuxen i Värmdö, Stockholm.

Bor vid Yngsjövägen, vid Yngsjö, tillsammans med sin partner Bo Hultman. Båda är keramiker och konstnärer, och delar verkstad och ateljé.

Aktuella: Annelie och Bo Hultman är två av de 29 konstnärerna som är med på den nya konstrundan ”Äntligen”, som pågår under tre helger (19-20/9, 26-27/9 samt 3-4/10).

Sune JohannessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons