Annons
Kultur

Miljardpris till Dolly Parton

Dolly Parton hyllas av Amazongrundaren Jeff Bezos och får 100 miljoner dollar, en miljard kronor, till sitt välgörenhetsarbete.
Musik • Publicerad 14 november 2022
Dolly Parton fått en miljard kronor att skänka till välgörenhet. Arkivbild.
Dolly Parton fått en miljard kronor att skänka till välgörenhet. Arkivbild.Foto: Richard Shotwell/Invision/AP/TT

Tanken är inte att Dolly Parton ska behålla pengarna utan dela ut bidrag till olika välgörenhetsorganisationer hon stöttar. Countrysångaren har genom åren skänkt stora summor till behjärtansvärda organisationer. Bland annat gav hon en miljon dollar till forskningen som ledde fram till ett av covidvaccinen.

Jeff Bezos och hans flickvän Lauren Sanchez delar sedan i fjol varje år ut sitt pris Bezos Award for Courage and Civility. Det har tidigare gått till CNN-kommentatorn Van Jones och José Andrés, vars organisation hjälper till med matleveranser efter naturkatastrofer.

Annons

– Vi är väldigt spända på vad du ska göra med de här 100 miljonerna, sade Lauren Sanchez när hon delade ut priset till countryikonen.

Hon beskrev Dolly Parton som "en kvinna som är ett föredöme där kärlek och medmänsklighet finns med i allt hon gör", enligt BBC.

– Jag anser att folk som kan hjälpa till ska låta hjärtat tala. Jag ska göra mitt bästa för att de här pengarna ska göra nytta, sade Dolly Parton.

Rättad: I en tidigare version av denna text förekom en felaktighet. Rätt är att priset har delats ut sedan 2021.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons