Annons
Kultur

Museerna tipsar om aktiviteter i jul

Allt från världens största pepparkakshus till asteroidjakt i rymden – Sveriges museer tipsar om aktiviteter i juletid. Här är en lista med fokus på skånska julhändelser.
Museum • Publicerad 20 december 2021
Fram till nyår har Hasse & Tage-Museum i Tomelilla öppet, bland annat med en utställning om 50-åringen ”Äppelkriget”.
Fram till nyår har Hasse & Tage-Museum i Tomelilla öppet, bland annat med en utställning om 50-åringen ”Äppelkriget”.

Vid den här tidpunkten förra året höll många museer i landet stängt på grund av pandemin. I år ser det annorlunda ut.

"Äntligen en jul då vi kan besöka museerna igen. Vi har längtat efter rätta julkänslan på plats i museerna och samlat in julhändelser för alla åldrar på vår hemsida", säger Maria B Olofsson, tillförordnad generalsekreterare för Sveriges museer.

Annons

Sveriges museer har listat olika julaktiviteter från hela landet. Bland annat visas världens största pepparkakshus på Länsmuseet Gävleborg i Gävle, hos Livrustkammaren i Stockholm kan man beskåda kunglig historia i mangastil och på Jamtli i Östersund kan man delta i julvandringar på temat "Hur julen firades förr". Föredrar du rymden kan du hänga med på asteroidjakt på Naturhistoriska museet.

I den här julaktiga tipslistan finns det också flera besöksförslag i Skåne. Ett av dem är att ta sig till Tomelilla för att på världens största Hasse & Tage-museum se deras utställning om ”Äppelkriget”, med anledning av att det är 50 år sedan filmen gjordes.

I Lund bjuder både Historiska museet och Kulturen på julpyssel, utställningar och tipsrunda. I Helsingborg ges besökarna möjlighet att skapa sin egen vintermagi på Fredriksdal.

Hela listan med alla museernas aktiviteter finns på sverigesmuseer.se. (TT/YA/KB/NSK)

Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons