Annons
Kultur

Museum tar bort J K Rowling från utställning

Kultur • Publicerad 6 augusti 2023
Författaren J K Rowling är i blåsväder efter sina uttalanden om transpersoner. Arkivbild.
Författaren J K Rowling är i blåsväder efter sina uttalanden om transpersoner. Arkivbild.Foto: Christophe Ena/AP/TT

Författaren J K Rowlings namn har tagits bort från en utställning på The Museum of Pop Culture i Seattle, skriver Deadline. Utställningen handlar om Harry Potter-universumet och innehåller memorabilia och information om böckerna och filmerna, men allt som har att göra med författaren tas nu bort av museets kuratorer.

I ett blogginlägg på museets hemsida förklarar projektledaren Chris Moore, som själv är trans, att det beror på J K Rowlings "hatfulla och avfärdande" uttalanden om transpersoner.

Annons

"Det här är inte en perfekt lösning, men det är något som vi har gjort på kort sikt, medan vi bestämmer oss för hur vi ska göra i framtiden", skriver hen i inlägget.

Kritiken kring Rowling tog fart 2020 när hon på Twitter raljerade mot en artikel som använde formuleringen "människor som menstruerar" i stället för "kvinnor". Ilskan fick ytterligare bränsle när hon utvecklade sina åsikter om biologiskt kön i ett långt blogginlägg.

Rowling har sagt att det inte var meningen att uppröra någon och att fansen har missförstått hennes åsikter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons