Annons
Kultur

Musik bortom bilderna

Skånska tonsättaren Anna-Lena Laurin låter ofta tonspråken från jazz och klassiskt mötas i sina verk. Så även till vis del på nya skivan ”Orchestral Works”, full av imponerande spår.
Ny musik • Publicerad 9 december 2020
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Anna-Lena Laurin, född 1962 och bosatt i Malmö, är tonsättare och pianist. Här ses hon under ett uppdrag med orkestern Camerata Nordica.
Anna-Lena Laurin, född 1962 och bosatt i Malmö, är tonsättare och pianist. Här ses hon under ett uppdrag med orkestern Camerata Nordica.Foto: Roger Carlsson

Tonsättaren Anna-Lena Laurin kan sina saker när det gäller att få en ensemble, stor som liten, att klinga. ”Concerto In Memoriam” (till minne av kompositörens mor) öppnar hennes nyutkomna cd "Orchestral Works" med själva livets tillblivelse.

Malmösymfonikerna svallar upp eruptivt kring en minimalistisk kärna, till det glimmar trumpetsolisten Gustav Melanders linjer. En imponerande klangvärld men en smula opersonlig, odynamisk.

”Händelserna tätnar när en svängigare puls smyger in och Laurin får kontakt med sina jazzigare rötter.”
Mattias Gejrot
Annons

Händelserna tätnar när en svängigare puls smyger in och Laurin får kontakt med sina jazzigare rötter. Emellertid är det i den mer sökande tredje satsen, "Became" som musiken på allvar öppnar sig mot det ovissa och blir verkligt gripande.

Nu är penseldragen fria och långt mindre förutbestämda av sitt tema. Det är musikaliskt liv bortom all illustration, och med existentiell vidd inte ovärdig en Mahler.

Anna-Lena Laurin är en mångsidig tonsättare som skrivit en rad verk för olika sammanhang.
Anna-Lena Laurin är en mångsidig tonsättare som skrivit en rad verk för olika sammanhang.Foto: Roger Carlsson

I ”Song of the Juniper (Sång till enen)”, albumets andra huvudpunkt, kan Laurin ta sig förbi den minimalistiska instängdheten för att hon valt som tema något storslaget öppet och kargt, hennes barndoms halländska hedlandskap.

Göteborgssymfonikerna målar fram musiken i växlingsrika vågor som ett långsträckt oavlåtligt crescendo. Ett utropstecken!

Fakta

Ny klassisk musik

Anna-Lena Laurin

”Orchestral Works”

Bästa spår: ”Song of the Juniper”

(Vanguard Music Boulevard)

Mattias Gejrot
Annons
Annons
Annons
Annons