Annons
Kultur

Musikern Michael Chapman är död

Den brittiske singer-songwritern Michael Chapman har dött i sitt hem vid 80 års ålder, rapporterar bland annat .
Musik • Publicerad 11 september 2021

Michael Chapman startade sin musikaliska bana i hemstaden Leeds, där han utvecklade sitt gitarrspel genom att studera jazzmusiker som Django Reinhardt och Wes Montgomery.

Debutalbumet "Rainmaker" kom 1969 och var det första av fyra album som släpptes i snabb takt under början av 1970-talet, sedan följde "Fully qualified survivor", "Window" och "Wrecked again".

Annons

Michael Chapman beskrivs som en gitarrvirtuos som blandade olika stilar och spelade både akustisk och elektrisk gitarr. Han blev ett framträdande namn inom folkmusiken och släppte omkring femtio album under sin långa karriär.

På 1990-talet satte en hjärtattack stopp för hans arbete och han har sagt i intervjuer att han kände sig bortglömd. Men i samband med att Sonic Youths frontman Thurston Moore såg Chapman på en konsert 1998 återupptäcktes han av en ny generation.

Hyllningsalbumet "Oh Michael, look what you've done" släpptes 2012, där bland andra Lucinda Williams och Meg Baird tolkar hans låtar.

Efter dödsbeskedet har Chapman hyllats av artister som Steve Gunn, Yo La Tengo, DJ Marc Riley från BBC Radio 6 Music samt gitarristerna Chris Forsyth och Ryley Walker på sociala medier.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons