Kultur

Nationalmuseum ställer ut miniatyrmålare

Peter Adolf Hall var en svensk miniatyrmålare som gjorde succé i Paris under andra halvan av 1700-talet. Men hur han fick inspiration till sin nyskapande teknik är fortfarande okänt.
Konst • Publicerad 3 mars 2023
Nationalmuseum öppnar en ny utställning om Peter Adolf Hall. Pressbild.
Nationalmuseum öppnar en ny utställning om Peter Adolf Hall. Pressbild.Foto: Nationalmuseum

Nationalmuseums utställning "Mysteriet Peter Adolf Hall – en svensk miniatyrmålare i 1700-talets Paris" öppnar 23 mars.

Peter Adolf Hall föddes i Borås 1739 och anlände till Paris 1766. Han var då redan en fullfjädrad miniatyrist och var särskilt skicklig när det gällde att återge klädedräkters textur i sina porträtt.

Utställning visas i den nya utställningsytan Fokusgalleriet i anslutning till Skattkammaren, där fördjupningar ur samlingarna presenteras i ett mindre format. I samband med utställningen ges även en bok om Peter Adolf Hall ut i serien Forskning i fokus.

Peter Adolf Hall fick det gott ställt i Paris, med beställningar från kungafamiljen och andra inflytelserika personer. I samband med franska revolutionen gick han 1791 i landsflykt och dog två år senare i Belgien. Hans miniatyrmåleri påverkade flera yngre franska konstnärer.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.