Annons
Kultur

Nationalmuseum ställer ut miniatyrmålare

Peter Adolf Hall var en svensk miniatyrmålare som gjorde succé i Paris under andra halvan av 1700-talet. Men hur han fick inspiration till sin nyskapande teknik är fortfarande okänt.
Konst • Publicerad 3 mars 2023
Nationalmuseum öppnar en ny utställning om Peter Adolf Hall. Pressbild.
Nationalmuseum öppnar en ny utställning om Peter Adolf Hall. Pressbild.Foto: Nationalmuseum

Nationalmuseums utställning "Mysteriet Peter Adolf Hall – en svensk miniatyrmålare i 1700-talets Paris" öppnar 23 mars.

Peter Adolf Hall föddes i Borås 1739 och anlände till Paris 1766. Han var då redan en fullfjädrad miniatyrist och var särskilt skicklig när det gällde att återge klädedräkters textur i sina porträtt.

Annons

Utställning visas i den nya utställningsytan Fokusgalleriet i anslutning till Skattkammaren, där fördjupningar ur samlingarna presenteras i ett mindre format. I samband med utställningen ges även en bok om Peter Adolf Hall ut i serien Forskning i fokus.

Peter Adolf Hall fick det gott ställt i Paris, med beställningar från kungafamiljen och andra inflytelserika personer. I samband med franska revolutionen gick han 1791 i landsflykt och dog två år senare i Belgien. Hans miniatyrmåleri påverkade flera yngre franska konstnärer.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons