Annons
Kultur

Nigeria bötfäller tv-stationer för BBC-dokumentär

En BBC-dokumentär om banditmiliser som utfört stöldräder och masskidnappningar av kvinnor i Nigeria har upprört landets regering, som nu bötfäller tre tv-kanaler som sänt dokumentären.
Tv • Publicerad 4 augusti 2022
En BBC-dokumentär om Nigerias våldsamma miliser har lett till höga böter från landets tv-kommission. Arkivbild.
En BBC-dokumentär om Nigerias våldsamma miliser har lett till höga böter från landets tv-kommission. Arkivbild.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP Photo

"Bandit warlords of Zamfara" innehåller intervjuer med ledare från miliserna, samt deras offer, för att visa på de våldsamma gängens framfart i nordvästra Zamfara-delen av landet.

Nigerias nationella tv-kommission sade i ett pressmeddelande på onsdagen att de inför sanktioner mot Multichoice Nigeria Limited, som äger DSTV, Telcom Satellite Ltd och NTA-Startimes, ett samarbete mellan statsägda kanalen och Kinas Star Group.

Annons

Local Trust TV fick också böter på fem miljoner naira (ungefär 121 991 kronor) för sin dokumentär "Nigeria's banditry – The inside story".

Enligt kommissionen bryter dokumentärerna mot landets riktlinjer för tv-sändningar, som säger att tv-kanaler ska "vara instrument för nationell enighet och ska avstå ifrån att använda sina plattformar för att främja och glamourisera subversiva element och deras aktiviteter".

BBC sade att de står bakom sin rapport, som de menade var av högsta allmänintresse.

Nigeria har klassat banditmiliserna som terrorgrupper och tusentals människor har mördats och kidnappats i samband med våldet de senaste åren.

Förra året fördömdes Nigeria internationellt för att begränsa yttrandefrihet, då landets regering stängde ned Twitter i sju månader, som respons till att plattformen raderat en tweet av landets president Muhammadu Buhari.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons