Annons
Kultur

Ny bok lyfter queerkulturens historia

Kultur • Publicerad 15 december 2020
Edward Summanen skriver om queerkulturens historia. Pressbild.
Edward Summanen skriver om queerkulturens historia. Pressbild.Foto: Hugo Thambert

Vilka frågor är mest aktuella inom den västerländska queerkulturen? Det tar den nya boken "Queera tider - hbtqi då och nu" upp för unga läsare. Boken är en genomgång av hur synen på personer som bryter mot normer kring kön och sexualitet har förändrats under historiens gång.

"Jag tror att många saknat både en lite mer lättillgänglig queer svensk historieskrivning och en form av guide över vad som faktiskt gäller just i dag ifråga om rättigheter, begrepp eller hur man kan komma ut som hbtqi-person", säger författaren Edward Summanen i ett pressmeddelande

Annons

Summanen är socionom, genusvetare och författare, som tidigare har skrivit metodmaterial, barnböcker och läromedel, ofta med fokus på normkritik och hbtq-frågor. Sedan 2008 arbetar han med hbtqi-personers hälsa och rättigheter. För illustrationerna står tecknaren och hbtq-aktivisten Adrian Malmgren, som har skapat den queera sci-fi-serien "Wicked Hero".

Boken ges ut i januari.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons