Annons
Kultur

Ny säsong på Piratenteatern

En historia helt i Piratens anda bjuds publiken på när Piratenteatern utanför Vollsjö i sommar inleder sin andra säsong. Friteatern spelar pjäsen ”Den långa vägen till nu – en skröna från skogen”, skriven av Carina Molander från Lövestad. Dessutom står allt från Trio med Bumpa, Taubetolkningar och Mikael Neumann på programmet.
Vollsjö • Publicerad 22 februari 2018
Mikael Neumann spelade sin egen version av Beatles When I‘m 64 där han lagt på ytterligare 25 år på den välkända låten. Till höger om artisten Henrik Andersson, Wollsjö säteris ägare.
Mikael Neumann spelade sin egen version av Beatles When I‘m 64 där han lagt på ytterligare 25 år på den välkända låten. Till höger om artisten Henrik Andersson, Wollsjö säteris ägare.Foto: Sprisse Nilsson

Säsongens program presenterades vid en presskonferens på Wollsjö säteri på torsdagen. Eftersom teaterladan så här års är utkyld, bjöd säteriets ägare Henrik Andersson i stället in till huvudbyggnaden.

Han har egentligen haft planer på att sälja egendomen. Men så blev det inte, och det innebär också att teatern får fortsatt liv.

Annons

– Ryktet om min död är betydligt överdrivet. Jag hade planer på att ta över en släktgård i Småland, Det blev ingenting av. Därför stannar jag, sade han.

Henrik Andersson berättade att han och de övriga ansvariga är mycket nöjda med den första säsongen. De nio olika evenemangen, däribland pjäsen ”Mannen som blev ensam”, baserad på en novell av Fritiof Nilsson Piraten, hade en publik på 1 200 åhörare.

Henrik Andersson, ägare till Wollsjö säteri, var nöjd med Piratenteaterns första säsong som lockade 1 200 besökare.
Henrik Andersson, ägare till Wollsjö säteri, var nöjd med Piratenteaterns första säsong som lockade 1 200 besökare.Foto: Sprisse Nilsson

Eva Janstad, producent på Friteatern, berättar att Friteatern fortsätter att turnera med Piratenpjäsen. Den kommande sommarens skröna, som har premiär 15 juni, skrevs redan1994 och har blivit omåttligt populär. ”Den långa vägen till nu – en skröna från skogen” har spelats 460 gånger.

Vi är i Piratenland. Varför spelar ni inte något som baseras på Piratens historier i sommar också? – Visst finns det mycket att ösa ur. Men vi har inte hunnit nyproducera i år. Men sommarens pjäs ligger så nära, har så mycket Piratenkänsla, säger Eva Janstad.

En annan programpunkt i sommar är artisten Mikael Neumann som firar 50 år som artist. Han bjöd på presskonferensen ett smakprov ur sin musikaliska självbiografi, en egen tolkning av Beatles When I'm Sixty-Four, framfört på ukulele. I föreställningen sjunger och spelar han, berättar anekdoter och visar bilder från ett rikt artistliv.

Föreställningen hade premiär på Näset i i slutet av januari, på dagen 50 år efter hans debut som artist. 22 juli uppträder han i teaterladan.

Hittills är sju evenemang spikade i sommar, men det kan tillkomma fler föreställningar, enligt Anders Ruud, ordförande i Färs riksteaterförening som också är engagerade i Piratenteatern.

Anders Ruuds egen pjäs ”Kristallkulan” spelas på teatern 1 juli i sommar. Den utspelar sig 2 maj 1945, dagen då världen fick reda på att Adolf Hitler var död.

.

Ulf MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons