Annons
Kultur

Oliver Loftéen från original-"Bert" är död

Skådespelaren Oliver Loftéen har avlidit. Han var mest känd för rollen som Åke i "Bert"-serien och filmen "Bert – den siste oskulden". Han medverkade även i filmer som "Tic tac" och "Vägen ut".
Film • Publicerad 5 september 2021
Oliver Loftéen började skådespela som barn, först i filmen "Underjordens hemlighet" . Arkivbild.
Oliver Loftéen började skådespela som barn, först i filmen "Underjordens hemlighet" . Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

"Oliver lämnade oss plötsligt och jag och hans familj och vänner är i stor sorg", skriver skådespelarens syster Josefine Loftéen till Aftonbladet.

Genom "Bert" blev Loftéen ett känt namn och han har berättat i intervjuer hur han såg framgångens baksida.

Annons

– Det var ju en känslig ålder. Det var inte så lätt att ta alla taskiga kommentarer på tunnelbanan, sade han i en intervju med Aftonbladet 1999.

Under inspelningen av serien och filmen om "Bert" blev Oliver Loftéen och huvudrollsinnehavaren Martin Andersson vänner privat och spelade bland annat i ett punk- och hardcoreband tillsammans. Sedan följde en kort filmkarriär med uppmärksamhet för rollen som fängelseinternen Andrej i "Vägen ut".

Sista filmen blev "Sex, hopp & kärlek" från 2005.

Oliver Loftéen kämpade med psykisk ohälsa under många år och familjen berättar för TT att de många gånger försökt få mer hjälp till sonen. Strax före sin död fick han enligt familjen diagnosen Aspergers syndrom som ligger på autismspektrumet.

Han dömdes för några år sedan för misshandel till skyddstillsyn. Under de senaste åren hade han också avtjänat tid i fängelse för misshandel samt mordbrand.

Oliver Loftéen blev 42 år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons