Annons
Kultur

Pandemikrisen över – museibesökarna tillbaka

Coronapandemin slog hårt mot museiverksamheten. Men efter den tuffa tiden är besökarna nu tillbaka – på sina håll snurrar vändkorsen till och med bättre än före pandemin.
Kultur • Publicerad 9 juli 2022
Folk köar till Skansen på Djurgården i Stockholm. Arkivbild.
Folk köar till Skansen på Djurgården i Stockholm. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Skansen var ett tag så illa ute under pandemitiden att stiftelsens vd slog larm om akut ekonomisk kris. Men i juni i år slog friluftsmuseet nytt rekord för månaden med 185 000 gäster, mer än dubbelt jämfört med förra sommaren och 3 000 fler än tidigare rekordåret 2019.

– Juni har varit en fantastisk månad, vi ser nu att gästerna kommer tillbaka och är försiktigt optimistiska, säger Yvonne Nordlind, marknads- och kommunikationschef på Skansen, till Dagens Nyheter.

Annons

Det är inte bara Skansen som fått tillbaka gästerna. Även Naturhistoriska riksmuseet visade upp bättre besökssiffror i juni i år än före pandemin och Moderna museet har nästan nått upp i samma nivå. Vasamuseet, en annan institution som varit illa ute ekonomiskt, har också hämtat igen en stor del av tappet. I juni var besöksantalet 112 600.

– Vi är jättenöjda. Det ligger i linje med den prognos och det mål vi satte i år, säger tillförordnad museichef Katarina Litzén till DN.

Antalet internationella besökare är fortfarande på en lägre nivå än förut. Det gäller främst besökare från Asien och USA där covidrestriktionerna varat längre.

Fakta: Museibesök under pandemin

Under 2021 gjordes omkring 11,8 miljoner museibesök i Sverige, vilket var en ökning med 17 procent jämfört med 2020. Under detta andra pandemiår 2021 återhämtade sig besöken på landets museer, men utgjorde fortfarande bara drygt 40 procent av den totala besöksvolymen 2019. Allra störst var tappet för storstadsmuseerna.

Källa: Myndigheten för kulturanalys

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons