Annons
Kultur

Paul Auster ger ut bok om USA:s vapenvåld

Bok • Publicerad 10 januari 2023
Författaren Paul Auster är aktuell med essäboken "Bloodbath Nation".
Författaren Paul Auster är aktuell med essäboken "Bloodbath Nation".Foto: Yuki Iwamura /AP/TT

USA:s stora romanförfattare Paul Auster är aktuell igen – den här gången med essän "Bloodbath Nation", där han riktar blicken mot USA:s vapenvåld.

Boken innehåller även foton från masskjutningar i USA tagna av fotografen Spencer Ostrander.

Annons

Det är efter drygt trettio romaner som Auster, mest känd för "New York trilogin", ger ut en essäbok som behandlar det utbredda vapenvåldet i sitt hemland.

Bakgrunden, säger han till AFP, är en familjetragedi från 1919, då Austers farmor sköt ihjäl hans farfar. Familjen hade fem barn, hans pappa var då sex år.

Farmodern, som ansågs sinnesförvirrad friades i rätten. Hon tog sina barn till New Jersey och de fick växa upp i en, som Auster säger, sargad familj.

I sin bok skyller han på vapen som orsak till allt detta, och att barnen fick växa upp utan en pappa, med en mamma som skjutit ihjäl honom.

Essän är 100 sidor lång. Ett dussintal bilder av Ostrander är från scener där masskjutningar ägt rum, bland annat från gayklubben Pulse i Orlando i Florida 2016 då över femtio personer dödades.

"Bloodbath nation" ges ut i USA i dag.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons