Annons
Kultur

Pekingkonst ställs ut i Hongkong

Kultur • Publicerad 3 juli 2022
Nu visas fler än 900 kinesiska konstföremål i Hongkong.
Nu visas fler än 900 kinesiska konstföremål i Hongkong.Foto: Kin Cheung/AP/TT

I samband med det officiella öppnandet av ett nytt museum i Hongkong visas en utställning med konst från Palatsmuseet i Peking. Initiativet kan ses som ett försök från Peking och det kinesiska kommunistpartiet att vinna Hongkongbornas lojalitet.

I utställningen ingår bland annat mycket gamla kinesiska sidenmålningar. Konstföremålen ska skickas tillbaka till Peking om 30 dagar.

Annons

Museichefen i Hongkong, Louis Ng, betonar att det nyöppnade museet fattar självständiga beslut gällande vilken konst som visas där.

– Vi har våra egna visioner och vår egen identitet.

Invigningen äger rum bara några dagar efter det att Kinas president Xi Jinping besökte Hongkong. Samma dag tog en Pekingtrogen ledare över styret av den forna brittiska kolonin. Xi var också på plats för att fira 25-årsdagen av det brittiska överlämnandet av Hongkong till Kina.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons