Annons
Kultur

Platsen som inte är tar plats på Konstmuseet

”Experiment för utopier” heter nya sommarutställningen på Ystads konstmuseum. Utopia är en plats som inte finns, men paradoxalt nog växer den nya utställningen ut över torget framför konstmuseet.
Ystad • Publicerad 8 juni 2018 • Uppdaterad 9 juni 2018
Peter Ojstersek med sitt växthus med doftande dahlior.
Peter Ojstersek med sitt växthus med doftande dahlior.Foto: Mark Hanlon

Den tar med andra ord plats, men det är experimentet som kräver utrymme.

På torget finns ett växthus , odlingslådor och så växter eller lavar som är på väg uppför trappan, in i museet.

Här ska odlas bovete som en del av den nya utställningen ”Experiment för utopier”.
Här ska odlas bovete som en del av den nya utställningen ”Experiment för utopier”.Foto: Mark Hanlon
Annons

Konstnären Peter Ojstersek har byggt växthuset, en så kallad geodetisk kupol. Där inne växer dahlior i plastkrukor.

– En egenskap som kännetecknar dahlior är att de inte doftar. Men 1948 fann man en dahlia som doftade, berättar han.

”Wildform duft”, en släkting till den doftande dahlian, växer nu i växthuset på torget.

– Tanken är att doften ska kunna samlas i växthuset så att besökare ska kunna känna den när dahliorna blommar i augusti. Vi får se hur det går, säger Peter Ojstersek.

Inne i konsthallen visas en film om dahlior som under en period i vår historia var tänkt att odlas som mat. Det kommer också ut en kokbok om hur dahlie-knölarna kan tillredas.

Konstnären Malin Lobell använder också växter, men för att göra fotografier. Hon berättar att i fotografins barndom användes olika ljuskänsliga växtpigment för att göra fotografiska avtryck. Ett problem är att ”fotografierna” inte är ljusbeständiga utan bleknar. Det har Malin Lobell löst genom att täcka över dem med svart tygskynken som besökarna kan föra åt sidan

Malin Lobell med sina fotografier,
Malin Lobell med sina fotografier,Foto: Mark Hanlon

Hennes verk heter ”We are the plan(ts) ”.

– Det är växterna som har lösningen, säger Malin Lobell och understryker att växterna får lösa sina problem och överlevnad på plats utan att som människan fly eller skynda vidare.

Utställningen handlar om hållbarhet och hur ett hållbart samhälle kan byggas, även om vissa konstnärer inte vill presentera några lösningar.

Utställningsidén introducerade initiativtagaren Gunnel Pettersson för Yrr Jonasdottir, konstmuseets chef, för flera år sedan.

Annons

När Yrr Jonasdottir en bit in i arbetet med utställningen frågade Gunnel Pettersson efter en verklista, fick hon ett undvikande svar.

– Det handlar om en process, förklarar Gunnel Pettersson som engagerat konstnärer, forskare och designers i projektet.

Själv odlar hon bovete i en av odlingslådorna på torget. Besökare får också tillfälle att tillverka nudlar, lagade av bovete från Österlen.

En annan uppgift för besökare är att samla in sugrör och annat skräp i stan för att sätta fokus på problemet med sopor och plast.

Ett suggestivt videoverk av konstnärer från Gylleboverket.
Ett suggestivt videoverk av konstnärer från Gylleboverket.Foto: Mark Hanlon

Från Gylleboverket deltar Jona Elfdahl, Etta Säfve och Shelley Sharr. I ett mörkt rum visas en video inspelad i olika miljöer. Konsthallsbesökarna får bära upp en plastpåse med vatten som läggs som en barriär mot en vattensamling på golvet framför filmen, som om de försökte förhindra en kommande katastrof.

Amit Sens verk på utställningen.
Amit Sens verk på utställningen.Foto: Mark Hanlon
Ulf MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons