Annons
Kultur

Regeringen försäkrar: ”Armlängds avstånd gäller”

I februari kritiserade företrädare för kultursektorn regeringen för att inte ta tillräckligt tydlig ställning mot politisk styrning av kulturens innehåll. Nu har parterna mötts för att diskutera principen om armlängds avstånd.
Kultur • Publicerad 15 mars 2023
Företrädare för regeringen försäkrar att principen om armslängds avstånd fortfarande gäller inom kulturområdet. Arkivbild.
Företrädare för regeringen försäkrar att principen om armslängds avstånd fortfarande gäller inom kulturområdet. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT

Det var företrädare för Länsmuseernas samarbetsråd, fackförbundet DIK och Svensk biblioteksförening som i februari skrev ett öppet brev där de uppmanade regeringen att ta tydlig ställning för den etablerade principen att politiker får styra över kulturens budget, men inte över det konstnärliga innehållet.

Detta sedan SD:s kulturtalesperson Alexander Christiansson framfört åsikten att politiker ska kunna kritisera kultur och också ha rätt att stoppa den.

Annons

Nu har brevskrivarna haft ett möte med kulturutskottets ledamöter Robert Hannah (L), Kristina Axén Olin (M) och Roland Utbult (KD) där de uttryckte sin oro för att Sverigedemokraterna håller på att omdefiniera begreppet ”armlängds avstånd”, rapporterar SVT:s Kulturnyheterna.

Regeringsföreträdarna försäkrade dock att så inte är fallet.

– De var utomordentligt tydliga med att principen om armlängds avstånd gäller. Och det är den etablerade förståelsen av vad begreppet betyder som gäller och ingenting annat, säger Ulf Dernevik, generalsekreterare för Länsmuseernas samarbetsråd, till SVT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons