Annons
Kultur

Rowling och Atwood i upprop för yttrandefrihet

150 undertecknare, däribland författarna JK Rowling och Margaret Atwood, varnar i ett öppet brev för att yttrandefriheten är under hot.
Kultur • Publicerad 8 juli 2020
Den brittiska författaren JK. Rowling känner en stolthet över att undertecknat det öppna brevet, där budskapet är att yttrandefriheten är under hot. Arkivbild.
Den brittiska författaren JK. Rowling känner en stolthet över att undertecknat det öppna brevet, där budskapet är att yttrandefriheten är under hot. Arkivbild.Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT
Den kanadensiska författaren Margaret Atwood är en av de 150 undertecknarna av det öppna brevet. Arkivbild.
Den kanadensiska författaren Margaret Atwood är en av de 150 undertecknarna av det öppna brevet. Arkivbild.Foto: Alastair Grant/AP/TT

"Det fria utbytet av information och idéer, livsluften i ett liberalt samhälle, stramas åt för varje dag som går", står det bland annat i brevet som har publicerats i tidskriften Harper's magazine.

150 akademiker, författare och aktivister har skrivit under brevet. Bland dem författarna JK Rowling och Margaret Atwood, aktivisten Gloria Steinem och lingvisten Noam Chomsky.

Annons

Undertecknarna välkomnar protester för etnisk och social orättvisa, och efterlyser större jämlikhet i samhället. Men de varnar samtidigt för att denna strävan också har försvagat den öppna debatten och toleransen för oliktänkande.

JK Rowling, författare till "Harry Potter"-böckerna, skriver på Twitter att hon känner en stolthet över att ha skrivit under brevet "i ett försvar för grundläggande principer i ett liberalt samhälle: öppen debatt och yttrande- och åsiktsfrihet".

Rowling har själv hamnat i skottgluggen då hon har anklagats för transfobi efter att på Twitter bland annat ha uttryckt att endast kvinnor menstruerar. Två av de största samlingsplatserna för inbitna "Harry Potter"-läsare har efter Rowlings uttalanden valt att vända författaren ryggen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons