Annons
Kultur

Sabaton får behålla pris för årets folkbildare

Det svenska hårdrocksbandet Sabaton får behålla priset som årets folkbildare. Det meddelar föreningen Vetenskap och Folkbildning.
Musik • Publicerad 16 januari 2023
Hårdrocksbandet Sabaton får behålla sin utnämning. Arkivbild.
Hårdrocksbandet Sabaton får behålla sin utnämning. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sabaton riskerade att bli av med utnämningen efter att kritik framförts mot en kontroversiell spelning som de genomförde på Krimhalvön 2015.

Året efter spelningen sade Sabatons basist Pär Sundström till Sweden Rock Magazine att Krim var ockuperat före 2014, vilket Dagens ETC var först med att rapportera om.

Annons

Föreningen Vetenskap och Folkbildning har nu fattat beslutet att låta bandets utnämning kvarstå. Beslutet fattades av styrelsen som "noggrant gått igenom tillgängliga fakta i ärendet", skriver föreningen i ett pressmeddelande.

Bland annat hänvisar man till en manifestation i Hartlepool i England i mars 2022, där Sabaton tydligt tog avstånd från kriget. Bandets talesman Pär Sundström sade även i en kommentar till Dagens Nyheter att bandet står bakom folkrätten och man är emot att "någon invaderar eller ockuperar ett annat land".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons