Annons
Kultur

Sabaton kan bli av med folkbildarpris

Det svenska hårdrocksbandet Sabaton tilldelades i veckan föreningen Vetenskap och Folkbildnings pris som årets folkbildare. Men nu riskerar bandet att bli av med utmärkelsen, skriver .
Musik • Publicerad 11 januari 2023
Sabaton kan bli av med priset som Årets folkbildare. Arkivbild.
Sabaton kan bli av med priset som Årets folkbildare. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sabaton fick priset för att de, enligt juryn "framställer historiska skeenden på ett bra och korrekt sätt", och juryn lyfte också fram bandets historieinriktade Youtube-kanal.

Men bandet har fått kritik för en kontroversiell spelning som de genomförde på Krimhalvön 2015. Året efter spelningen sade Sabatons basist Pär Sundström till Sweden Rock Magazine att Krim var ockuperat före 2014, vilket ETC var först med att rapportera om. Han sade också att ”den framtidsutsikt som Sevastopol nu utstrålar är precis tvärtemot vad vi här hemma kanske har blivit lurade att tro”.

Vetenskap och Folkbildning uppger för SVT att de inte kände till uttalandet. Föreningen ska nu ta ställning till de nya uppgifterna och besluta om Sabaton får behålla priset eller inte.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons