Annons
Kultur

Sanna Nielsen tar farväl med grande finale

Efter sju somrar på Sollidenscenen är det dags för Sanna Nielsens sista "Allsång på Skansen" som programledare.
Tv • Publicerad 15 augusti 2022
Sanna Nielsen tackar för sig efter sju år på allsångsscenen. Arkivbild.
Sanna Nielsen tackar för sig efter sju år på allsångsscenen. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Hon har sjungit duett med Lill-Babs, rappat med Timbuktu och sporrat publiken till nya sånginsatser varje sommar, men efter tisdagens sändning är det över. Det är med blandade känslor som hon lämnar jobbet.

– Det känns vemodigt, men jag är också otrolig glad över att få ha det här jobbet i sju år. Det har varit sju fantastiska säsonger och jag har bara njutit för fullt. Det känns rätt och det känns bra att lämna över stafettpinnen, säger Sanna Nielsen.

Annons

Sista programmet bjuder bland annat på Siw Malmkvist, Tommy Körberg och Sabina Ddumba – men också ett rejält farväl och några överraskningar, lovar Nielsen.

– Jag ska avsluta på ett sätt som jag tror att folk som har följt mig kommer att känna igen. Det kommer att bli en grande finale som känns i hjärtat, säger hon.

"Är kniven mot strupen"

Mest av allt kommer hon att sakna publiken, förklarar hon, men också den där pirriga känslan inför direktsändningarna.

– Det är kittlande och det känns helt otroligt att det faktiskt löser sig varje vecka. Det är kniven mot strupen, men det är underbart. Det har varit värt varenda sömnlös natt som jag har haft, framför allt nu när jag har bebis.

TT: Vad blir skönt att slippa?

– Jag älskar att läsa text och repa, men det är klart att jag kommer att ha lite större frihet i att kunna välja. Att känna i dag är jag ledig och behöver inte sätta åtta nya låtar.

Uppfyllde drömmarna

När hon lämnar allsången lämnar hon också väldigt många tv-tittare. Att dra miljonpublik varje vecka kanske hon inte kan räkna med i framtiden, men det är inget hon oroar sig över, förklarar hon.

– Jag är ju inte så offentlig när jag inte står på scen. Då är jag hemma och är Sanna och det kommer att kännas helt okej att bara sitta i trädgården nästa sommar. Jag ska ju inte sluta med mitt yrke att vara artist.

De enda råden hon vill ge till sin efterträdare är att göra programmet till sitt eget.

– När jag började satte vi oss och radade upp alla nummer som jag ville genomföra. det blev flera sidor med idéer och genom åren har har vi prickat av allt. Jag har fått dansa, showa, spela instrument och vara med i humornummer. Du kan få många drömmar uppfyllda i det här programmet.

Önskar lycka till

Annons

Vem det blir som tar över efter henne vet hon inte.

– Jag vet inte ens om det är klart. Jag vill varken sia om det där eller lägga mig i. Men jag kommer att önska den personen lycka till när det är dags, säger hon.

TT: Vad gör du sommaren 2023?

– Jag kommer att vara lite ledig, men jag kommer säkert att dyka upp på någon annan scen också. Jag är väldigt sugen på att göra mitt artisteri och ta med mig allt jag har lärt mig från allsångsscenen.

Fakta: Sanna Nielsen

Ålder: 37

Bor i Tyresö med sambo och en liten son. Växte upp i Edenryd i Bromölla kommun.

Slog som elvaåring igenom med låten "Till en fågel" och har sjungit i dansband. Har deltagit i Melodifestivalen sju gånger och vann 2014 tävlingen med låten "Undo". Kom trea i Eurovision Song Contest samma år.

Fakta: Sanna Nielsen

"Allsång på Skansen" drog igång redan 1935 och har sedan 1979 sänts i SVT. Här är alla allsångsledarna:

1935–1950 Sven Lilja

1956–1966 Egon Kjerrman

1974–1993 Bosse Larsson

1994–2003 Lasse Berghagen

2004–2010 Anders Lundin

2011–2013 Måns Zelmerlöw

2014–2015 Petra Marklund

2016–2022 Sanna Nielsen

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons