Annons
Kultur

Sju serier från sommaren att sträcktitta på

När mörkret sänker sig över sensommarkvällarna är det äntligen läge att gå inomhus och se på tv igen. Här är sju serier som kanske gått lite under radarn i sommar att sträcktitta på.
Nöje • Publicerad 8 augusti 2023
Ett kidnappningsdrama får oväntade konsekvenser i "Full circle". Pressbild.
Ett kidnappningsdrama får oväntade konsekvenser i "Full circle". Pressbild.Foto: HBO Max
Lily-Rose Depp och Abel "The Weeknd" Tesfaye i "The idol". Pressbild.
Lily-Rose Depp och Abel "The Weeknd" Tesfaye i "The idol". Pressbild.Foto: HBO Max
Carmy (Jeremy Allen White) och Sydney (Ayo Edebiri) försöker att få restaurangverksamheten att funka i "The bear". Pressbild.
Carmy (Jeremy Allen White) och Sydney (Ayo Edebiri) försöker att få restaurangverksamheten att funka i "The bear". Pressbild.Foto: Chuck Hodes/FX/Disney+
Polisen Gereon Rath (Volker Bruch), till vänster, i "Babylon Berlin". Pressbild.
Polisen Gereon Rath (Volker Bruch), till vänster, i "Babylon Berlin". Pressbild.Foto: ARD Degeto.
Manuel Garcia-Rulfo som advokaten Mickey Haller med sin Lincoln. Pressbild.
Manuel Garcia-Rulfo som advokaten Mickey Haller med sin Lincoln. Pressbild.Foto: Lara Solanki/Netflix
Idris Elba som Sam Nelson i tv-serien "Hijack". Pressbild.
Idris Elba som Sam Nelson i tv-serien "Hijack". Pressbild.Foto: AppleTv+
Tom Holland i "The crowded room" på AppleTV+. Pressbild.
Tom Holland i "The crowded room" på AppleTV+. Pressbild.Foto: AppleTv+

"Babylon Berlin" (SVT Play, säsong 3, 12 avsnitt).

Redan en favorit för några, men kanske har det tyska språket avskräckt många från den här hyllade dramaserien om hur 1920-talets glada Berlin gick i kras i och med Hitlers maktövertagandet 1933. Kampen för att stoppa nazisterna överskuggar allt i den nya säsongen, men också den speciella relationen mellan polisen Gereon (Volker Bruch) och den mystiska Charlotte (Liv Lisa Fries).

Annons

"The Lincoln lawyer" (Netflix, säsong 2, 10 avsnitt).

Den andra säsongen av den här kriminalserien har fått många att fastna för advokaten Mickey Haller (Manuel Garcia-Rulfo), som har kontoret på fickan, eller snarare i bilen – en Lincoln. Serien är baserad på en romanfigur skapad av författaren Michael Connelly och påminner stilmässigt om deckarserier från 1970- och 80-talet.

"Hijack" (AppleTV+, 7 avsnitt).

"Die hard" möter "24" på ett flygplan i en av sommarens kulthits. På en långflygning mellan London och Dubai måste Sam (Idris Elba) rycka in och försöka stoppa flygkapare som tagit över. Vilken tur att han råkar jobba med viktiga förhandlingar i det privata. Allt medan myndigheterna på marken försöker få kontroll på läget. Vad har kaparna egentligen för motiv? Handlingen i de sju avsnitten utspelas i realtid (en minut i handlingen är en minut i serien).

"The crowded room" (AppleTV+, 10 avsnitt).

"Spider--Man"-stjärnan Tom Holland blev hudflängd av kritikerna för den här psykologiska dramaserien om en ung man som grips i samband med ett våldsdåd i New York. Ett gyllene tillfälle att se om kritikerna hade rätt. Inför en psykolog (Amanda Seyfried) berättar mannen sitt livs historia i tillbakablickar. Det är en minst sagt kringelkrokig väg som har lett fram till den ödesdigra händelsen.

"Full circle" (HBO Max, 6 avsnitt).

Regissören Steven Soderberghs miniserie är en kriminalthriller där flera olika historier på temat fattiga och rika i storstaden knyts ihop kring organiserad brottslighet i New York med förgreningar till Guyana i Sydamerika. Claire Danes spelar en mamma vars son ska bli bortrövad av ett kriminellt gäng. Men det är fel pojke som blir kidnappad.

"The idol" (HBO Max, 5 avsnitt).

Sommarens mest omtalade serie är "Europhoria"-skaparen Sam Levinsons "The idol", där Abel "The Weeknd" Tesfaye spelar sektledaraktig guru som sätter klorna i den bräckliga popstjärnan Jocelyn (Lily-Rose Depp). Nu när svallvågorna efter de starka reaktionerna på de drogfyllda sexscenerna dött ut kan det vara läge att se serien för den som inte redan gjort det.

Annons

"The bear" (Disney+, säsong 2, 10 avsnitt).

Väldigt omtalad i vissa kretsar och hyllad för skildringen av restaurangmiljön, men det är nog många som har missat dramaserien om krogen i Chicago. I den första säsongen kommer den förlorade sonen, stjärnkocken Carmy (Jeremy Allen White), hem för att ta över sin döde brors snabbmatsställe. När Carmy vill stöpa om krogen efter eget huvud stöter han snabbt på patrull. Den andra säsongen har precis släppts i sin helhet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons