Annons
Kultur

Skarsgård "djävulsk" i ny pandemiserie

När Stephen Kings mastodontverk "Pestens tid" har blivit tv-serie är det Alexander Skarsgård som står för ondskan.
Tv • Publicerad 15 december 2020
Alexander Skargård som Randall Flagg och Nat Wolff som Lloyd Henreid i Stephen King-serien "The stand". Pressbild.
Alexander Skargård som Randall Flagg och Nat Wolff som Lloyd Henreid i Stephen King-serien "The stand". Pressbild.Foto: Robert Falconer/HBO Nordic
"The stand" utspelas under en pandemi – skrämmande vältajmad med det coronautbrott som fortfarande håller världen i sitt grepp. På bilden syns Owen Teague som Harold Lauder. Pressbild.
"The stand" utspelas under en pandemi – skrämmande vältajmad med det coronautbrott som fortfarande håller världen i sitt grepp. På bilden syns Owen Teague som Harold Lauder. Pressbild.Foto: Robert Falconer/HBO Nordic
Larry Underwood och Heather Graham vandrar genom pandemins tomma gator i "The stand". Pressbild.
Larry Underwood och Heather Graham vandrar genom pandemins tomma gator i "The stand". Pressbild.Foto: HBO Nordic

När Taylor Elmore, en av producenterna bakom den nya tv-serieversionen av Stephen Kings epos "The stand/Pestens tid" först uttalar sig om den svenske skådespelaren i en Zoom-intervju är han full av entusiasm.

– Alexander Skarsgård är ett vackert prov på människa, säger han till TT och lägger genast till:

Annons

– Han är läskig och skrämmande och han bidrog till att ge rollen ett nordiskt hot.

Laboratorieframkallat virus

”Pestens tid”, som publicerades för 42 år sedan, är en tegelstensroman (i sin oavkortade version närmare 1 200 sidor lång) om hur ett laboratorieframkallat virus kommer ut i samhället och raderar ut 99 procent av Jordens befolkning. De överlevande i USA drabbar samman i en kamp mellan gott och ont – de goda leds i tv-serien av den uråldriga Mother Abigail (Woopie Goldberg), de onda av den karismatiske Randall Flagg, också känd som The Dark Man. Flagg spelas av Alexander Skarsgård.

När TT via Zoom talar med merparten av skådespelarna är Skarsgård inte med. Han befinner sig på Nordirland, där han i sällskap med bland andra Nicole Kidman, Anya Taylor Joy (från ”The Queen's gambit”) och Claes Bang filmar vikingadramat ”The Northman”. Men hans medskådespelare i ”The stand” talar gärna om honom. Amber Heard, som spelar den svekfulla Nadine i serien, säger:

– Alex är den bästa djävulen någonsin.

"Fick mig att begå mord"

Nat Wolff, som spelar Lloyd Henreid, fyller i:

– Vi har gjort en serie tillsammans tidigare, även då fick han mig att begå ett mord. Han har dåligt inflytande på mig. Nej, han är en god vän, och den längsta och blondaste person jag känner. Alex är en underbar människa och en fantastisk skådespelare. Han dyker rakt in i det han ska göra. Han är också skrämmande, fängslande och karismatisk som Flagg. Och så är han så lång.

Benjamin Cavell, som har skrivit manuset, konstaterar att det var krävande att kondensera Stephen Kings tjocka bok till en tv-serie.

– Vi jobbade mycket försiktigt. Man får bestämma vilken story man vill berätta, vad man kan dramatisera, och sedan är det vårt jobb att få det att fungera i tv-rutan. Vi ser det som en nio timmar lång film, med ett foto som får fram dessa enorma, tomma landskap som personerna vandrar genom.

King skrev nytt slut

Har Stephen King varit involverad? Ja, minst sagt.

– King blev övertygad av det vi hade skrivit. Han har sedan skrivit ett nytt slut, han har skrivit hela avsnitt nio.

Annons

En tv-serie om en pandemi som orsakas av ett förkylningsvirus är minst sagt aktuellt idag. Greg Kinnear, som spelar Glen Bateman, håller med om att det finns paralleller mellan "The stand" och den verklighet som många lever under i dag.

– Vi måste alla anpassa oss, vi måste ändra oss, vi måste utvärdera vår tillvaro på nytt. Serien handlar om de personer som överlever, hur de agerar sinsemellan, hur relationer förändras och hur svartsjuka och ilska förändrar dem.

"The stand" har premiär på HBO Nordic den 17 december.

Fakta: "The stand"

Baseras på Stephen Kings roman med samma originaltitel (på svenska "Pestens tid"). Boken gavs ut redan 1978.

Stephen King har själv skrivit ett nytt slut på tv-serien.

Regisseras av Josh Boone och i rollerna märks bland andra Alexander Skarsgård, Whoopi Goldberg, James Marsden, Amber Heard och Odessa Young.

Består av nio avsnitt och får premiär den 17 december på HBO Nordic.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons