Annons
Kultur

Sommarens viktigaste tv-serier

Mormonmord, drömgudar och tidsresor är några av komponenterna i de mest lovande serierna under sommarens andra hälft. Här är fem tips på vad du inte ska missa.
Tv • Publicerad 10 juli 2022
Kungaätten Targaryen styrde Westeros med galenskap och drakar före händelserna i "Game of thrones". Nu kommer prequel-serien "House of the dragon" som utspelar sig 200 år tidigare. Pressbild.
Kungaätten Targaryen styrde Westeros med galenskap och drakar före händelserna i "Game of thrones". Nu kommer prequel-serien "House of the dragon" som utspelar sig 200 år tidigare. Pressbild.Foto: HBO Max
Komikern Nathan Fielder hjälper folk att förbereda sig inför tuffa händelser i "The rehearsal". Pressbild.
Komikern Nathan Fielder hjälper folk att förbereda sig inför tuffa händelser i "The rehearsal". Pressbild.Foto: David M. Russell/HBO Max
Andrew Garfield som mordutredaren Jeb Pyre i "Under the banner of heaven". Pressbild.
Andrew Garfield som mordutredaren Jeb Pyre i "Under the banner of heaven". Pressbild.Foto: FX/Disney+
Fyra tidningsbud kastas av misstag framåt i tiden och måste hitta en väg tillbaka till sitt förflutna i "Paper girls". Pressbild.
Fyra tidningsbud kastas av misstag framåt i tiden och måste hitta en väg tillbaka till sitt förflutna i "Paper girls". Pressbild.Foto: Prime video
Tom Sturridge som Dream i "The sandman". Neil Gaimans klassiker har blivit tv-serie. Pressbild.
Tom Sturridge som Dream i "The sandman". Neil Gaimans klassiker har blivit tv-serie. Pressbild.Foto: Netflix

"The rehearsal" (HBO Max)

Premiär: 15 juli.

Annons

Den har kallats för en "andlig uppföljare" till komikern Nathan Fielders klassiska doku-komedi-serie "Nathan for you". Konceptet i "The rehearsal" är att den latent "cringe"-komiske Fielder hjälper olika personer att förbereda sig för viktiga ögonblick, som ett svårt beslut eller ett jobbigt möte. Serien ska undersöka "hur långt en man kan gå för att reducera vardagslivets ovisshet".

"Under the banner of heaven" (Disney+)

Premiär: 27 juli.

En obehaglig true crime-serie baserad på boken med samma titel om en fundamentalistisk mormonfamilj som kopplas till ett groteskt mord på en ung kvinna och hennes nyfödda bebis. "Under the banner of heaven" har anklagats för att svartmåla mormoner men har med rätta hyllats av kritiker. Andrew Garfield spelar mordutredaren Jeb Pyre som konfronteras med sin egen religions mörka sidor. Serien är en djup nedstigning i den smuts som en yta av moralisk renhet kan dölja.

"Paper girls" (Prime video)

Premiär: 29 juli.

Potentiellt nästa ungdomsmysterie/science fiction att börja kolla på efter senaste säsongen av "Stranger things". "Paper girls" bygger på en bästsäljande serieroman med samma namn. Det handlar om de fyra tidningsutdelande tolvåringarna Erin, Mac, Tiffany och KJ som skickas till framtiden och där blir jagade av militariserade tidsresenärer.

"The Sandman" (Netflix)

Premiär: 5 augusti.

Efter 30 år och många misslyckade försök har Neil Gaimans mest klassiska serieroman äntligen (?) blivit rörlig tv-serie. "The sandman" är en mörk mytologiserad fantasy om Dream, ett slags John Blund som reser mellan olika metafysiska världar efter det att drömkungen Morpheus rymt från fångenskap och rört om i den undermedvetna världen. Serien kan omöjligt leva upp till sin förlaga men det är nog bäst att titta ändå.

Annons

"House of the dragon" (HBO Max)

Premiär: 22 augusti.

Sommarens (årets?) mest efterlängtade serie är förstås denna "prequel" till "Game of thrones". Utspelas 200 år före händelserna i originalserien och handlar om de troligtvis grymma maktspel som färgade kungariket under draksläkten Targaryen. Romanförfattaren George RR Martin är inblandad i serien. Förhoppningsvis hela vägen till slutet den här gången.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons