Annons

Spännande jakt efter det som saknas i Mellgrens nya bilderbok

På varje myllrande bild saknar någon något. Äventyret i Jöns Mellgrens bilderbok ”Vem saknar vad?” är komma underfund med vem och vad det är.
Bokrecension • Publicerad 3 juni 2023
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Bilderbok (från 3 år)

Vem saknar vad?

Text och bild: Jöns Mellgren

Förlag: Lilla Piratförlaget

”Vem saknar vad?” av Jöns Mellgren
”Vem saknar vad?” av Jöns Mellgren

Ingen skulle nog påstå att Jöns Mellgrens senaste bilderbok saknar någonting. Varken i kvantitativ eller kvalitativ mening. Varje sida är späckad med innehåll. Detaljrikedomen är hisnande, nästan så att den tar andan ur en. Även om det kryllar av intressanta beståndsdelar, knyts de ändå samman till en harmoniskt sammanhållen helhet. Blicken tvingas att pendla mellan det lilla och stora.

På så vis uppnås en syntes mellan abstrakt och föreställande konst. Från första till sista sidan dominerar ett estetiskt mönster som är behagligt att betrakta. Samtidigt lönar det sig att gå ner till enskildheter och finna nöje i det som gestaltas.

”Detaljrikedomen är hisnande, nästan så att den tar andan ur en.”
Annons

Faktum är att Jöns Mellgren stimulerar till just detta. Bokens titel är ”Vem saknar vad?” och merparten av de 25 sidorna innehåller en kort fråga om vem det är som känner saknad. Det kan ta sin tid att spåra en napp, en väska eller ett skoskydd i de myllrande illustrationerna.

Det är inte endast prylar som fattas. Vem saknar exempelvis sitt jobb som skridskoprinsessa? Nog är det illa att sakna toapapper, men hur känns det att sakna havet eller sin mamma?

Det språkliga arbetet är enkelt, men det ställer till det och tvingar läsaren att öppna ögonen. Dels för det konstnärliga i själva bilderna, dels för tillvarons komplexitet. Boken erbjuder visuella äventyr.

Jöns Mellgren är författare, illustratör och filmare.
Jöns Mellgren är författare, illustratör och filmare.Foto: Lilla Piratförlaget
Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons