Annons
Kultur

Stark debut om en livsresa från Polen till Skåne

När Jack Lukkerz skildrar sin historia i romanform i debuten ”Under radarn” sker det med stort allvar, men också humor. Kulturjournalisten Jimmy Vulovic grips av en stark skildring med flera perspektiv, såväl individuella som samhällsmässiga.
Bokrecension • Publicerad 9 januari 2021
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Jack Lukkerz är född i Polen, uppvuxen i Kristianstad och idag bosatt i Malmö. Nu kommer hans skönlitterära debut, ”Under radarn”.
Jack Lukkerz är född i Polen, uppvuxen i Kristianstad och idag bosatt i Malmö. Nu kommer hans skönlitterära debut, ”Under radarn”.Foto: Pressbild

Varje människa har en berättelse att förtälja. Och många önskar att få berätta sin historia. Men det är få som har förmågan att göra litteratur av sitt liv. Jack Lukkerz är en av dem som lyckas bra med bedriften att klä sin livshistoria i skönlitterär skrud.

”I debutromanen ”Under radarn” tecknar Lukkerz en både underhållande och gripande bild av det tidiga 1980-talets barndom i det kommunistiska Polen. En barndom som via en dramatisk flykt med ett flygplan över Östersjön gick in för landning på Everöds flygplats utanför Kristianstad 1984.”
Jimmy Vulovic

I debutromanen ”Under radarn” tecknar han en både underhållande och gripande bild av det tidiga 1980-talets barndom i det kommunistiska Polen. En barndom som via en dramatisk flykt med ett flygplan över Östersjön gick in för landning på Everöds flygplats utanför Kristianstad 1984.

Annons

Men innan dess har läsaren, genom pojken Tomaszs blick, fått en mycket levande bild av de frihetstörstande polackernas vardagliga kamp för överlevnad och värdighet.

Det finns mycket längtan i den här romanen. Personerna som gestaltas längtar förstås bort från den ständiga varubristen och de långa köerna, bort från det hårt förtryckande kommunistiska systemet, bort från den ständiga rädslan för att hamna i onåd hos staten. De längtar till friheten som hägrar i västvärlden, i Sverige exempelvis.

Men allt det där är i första hand den vuxna världens längtan. För romanens huvudperson Tomasz är längtan en helt annan. Hans önskan handlar ofta om att få vara tillsammans sin bäste vän Marcin, oavsett om det handlar om att bege sig ut på utflykter och äventyr eller att bara sitta tätt intill honom, kropp mot kropp.

”Tomasz sexuella uppvaknande går hand i hand med ett uppvaknande om hur det står till i det land han och hans familj lever.”

Tomasz sexuella uppvaknande går hand i hand med ett uppvaknande om hur det står till i det land han och hans familj lever. Genom pojkens blick får läsaren bland annat följa hur fadern sakta men säkert fråntas möjligheten att utöva sitt yrke, möjligheten att fullt ut leva det liv han skulle vilja leva. Fadern är nämligen en pilot som har hamnat i onåd hos staten på grund av att hans mor flytt till Västtyskland.

Jack Lukkerz kom med sin familj till Kristianstad under 80-talet. Idag bor han i Malmö.
Jack Lukkerz kom med sin familj till Kristianstad under 80-talet. Idag bor han i Malmö.Foto: Pressbild

Ställningstagandet mot det förtryckande kommunistiska systemet är tydligt i romanen, men eftersom den berättas via barnets blick är ställningstagandet mer mänskligt än ideologiskt betingat. När barnet Tomasz lite naivt försöker greppa den snäva värld som han lever i får även läsaren en tydligare bild av den. Det är ett mycket effektivt och givande berättargrepp.

Men allt är nu inte bara gråhet, ständiga köer och elände, vilket väl annars är en av de allra vanligaste schablonbilderna om det kommunistiska Polen. För mitt i all gråhet, alla köer och allt elände finns det gott om liv också. Humorn, ibland gränsande till det groteska (som litterär stil alltså), är påtaglig i Jack Lukkerzs roman. Och det ger faktiskt en ganska rättvis bild av verkligheten. Författaren lyckas helt enkelt bra med att gestalta hur humor kan användas som överlevnadsstrategi i svåra situationer.

Ett annat sätt att uttrycka saken på är att himmel och helvete tillåts bo tillsammans i en och samma situation. Ofta blir resultatet av den författarförmågan väldigt underhållande läsning, fast underhållande på ett allvarligt vis. Och i den stilen tycker jag mig kunna skönja att en lång slavisk litterär tradition slås an i denna starka debut.

”Ett annat sätt att uttrycka saken på är att himmel och helvete tillåts bo tillsammans i en och samma situation.”
Jimmy Vulovic
Omslaget till ”Under radarn”.
Omslaget till ”Under radarn”.Foto: Hoi förlag
Bokrecension

Roman

Jack Lukkerz

”Under radarn”

(Hoi förlag)

Jimmy VulovicSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons