Annons
Kultur

Stjärnsopranen Netrebko stämmer Metropolitan

Sopranen Anna Netrebko fick sparken från Metropolitan i New York för att hon vägrade ta avstånd från sitt stöd till Rysslands president Vladimir Putin efter att han inlett anfallskriget mot Ukraina.
Nu, nästan ett och ett halvt år senare, stämmer hon sin tidigare arbetsgivare.
Kultur • Publicerad 4 augusti 2023
Stjärnsopranen Anna Netrebko. Arkivbild.
Stjärnsopranen Anna Netrebko. Arkivbild.Foto: Luca Bruno/AP/TT

I stämningen som lämnats in till distriktsdomstolen i Manhattan krävs Metropolitan på minst 3,8 miljoner kronor (360 000 dollar) för förlorade inkomster för framträdanden och repetitioner.

Netrebko, som var Metropolitans klart lysande stjärna, hävdar också att hennes tidigare arbetsgivare orsakat henne "svår ångest och känslomässig stress, inklusive depression, förnedring och oro".

Annons

Även operachefen Peter Gelb omfattas av stämningen.

"Efter Rysslands invasion av Ukraina har Met och Peter Gelb utnyttjat Anna Netrebko som syndabock i sin kampanj för att distansera sig själva från Ryssland och visa sitt stöd för Ukraina", skriver den 51-åriga sopranens stab i ett uttalande.

Den ryska primadonnan har under årens lopp vid flera tillfällen uttryckt sitt stöd för den ryska regimen. 2014 poserade hon med en rebellflagga i den ryskstödda utbrytarregionen Donetsk i Ukraina.

När hon senare fördömde kriget och försökte distansera sig från den ryske presidenten i ett uttalande blev hon i sin tur av med jobb i Ryssland och kallades förrädare av den ryska statsdumans talesperson.

Anna Netrebko fick Polarpriset 2020.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons