Annons
Kultur

Två iranska poeter gripna

Litteratur • Publicerad 7 december 2022

De iranska poeterna Rouzbeh Sohani och Aida Amidi har gripits, skriver Svenska PEN.

Enligt uppgifterna ska iranska säkerhetsagenter på morgonen den 5 december ha genomfört en razzia mot Rouzbeh Sohanis hem för att därefter gripa och föra bort honom till en okänd plats. Två timmar senare ska även Aida Amidi ha attackerats på samma sätt.

Annons

Svenska PEN skriver att uppgifterna har publicerats på Telegram av Irans författarförbund, där båda poeterna är styrelseledamöter.

Svenska PEN:s styrelseledamot Parvin Ardalan hade kontakt med Aida Amidi dagen innan hon greps, men har ingen uppgift om var hon befinner sig nu.

Amini medverkade i oktober via länk i ett samtal om censuren i Iran, som ägde rum på Dawit Isaakbiblioteket i Malmö. Ett antal av hennes dikter lästes också upp på Dramatens stora scen i Stockholm vid programmet ”Kvinna, liv, frihet" den 22 oktober.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons