Annons
Kultur

Ulf Mårtensson: ”Kulturpolitiker – dags att vakna nu”

I förra veckan kom beskedet att rekryteringen av en ny kulturchef i Ystads kommun sprack. I ett och ett halvt år har tjänsten varit vakant.
Kulturpolitikernas hantering av kulturen riskerar att spoliera kulturstaden Ystad, anser YA:s kulturredaktör Ulf Mårtensson som uppmanar kulturpolitikerna att vakna.
Kulturdebatt • Publicerad 5 augusti 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är inte bara det utdragna arbetet med att hitta en ersättare för tidigare kulturchefen i Ystad, Charlotta Blom, som gör att jag är kritisk. Politikerna i kulturnämnden och teaterbolaget har hamnat snett när de i våras beslutade att slå ihop kulturchefsjobbet med vd-uppdraget för Ystads teater.

En enig kulturnämnd kom då fram till att kulturchefen i Ystads kommun också ska vara vd och högst ekonomiskt ansvarig för teatern.

Annons

I dag är Thomas Lantz vd i teaterbolaget, han kan också sägas vara konstnärlig ledare. Det är han som under ett decenniums arbete har fått riktig snurr på teatern med verksamhet året runt, med konserter och föreställningar flera gånger i veckan, jazzfestival, operett med Rickard Söderberg om somrarna, gästspel av Shakespeares' Globe, stand up med Johan Glans, konserter med Veronica Maggio och Nina Persson och mycket, mycket mera.

Johan Glans på sin World tour of Skåne på  Ystads Teater. Bild: Sprisse Nilsson
Johan Glans på sin World tour of Skåne på Ystads Teater. Bild: Sprisse Nilsson

Thomas Lantz har en deltidstjänst på 35 procent men jobbar förmodligen mycket mer, att döma av hur ofta man träffar honom på teatern. Det kan också vara värt att påpeka att innan Lantz tog vid var det kris för teatern som gick med stora förluster.

Globes föreställning Much ado about nothing.
Globes föreställning Much ado about nothing.

Curt Hansson (m), ordförande i teaterbolaget, förklarade i våras i YA att det även ska finnas en operativ chef på plats på teatern, en person som delvis ska göra Thomas Lantz arbete. Men hittills har det varit tyst om den tjänsten och vem som ska ha det viktiga uppdraget. Fokus har, vad jag förstår, legat på kultuchefsjobbet/vd. Att hela den tidigare kultur- och utbildningsförvaltningen också saknar en ordinarie chef och en omorganisation pågår gör naturligtvis inte saken bättre.

Men tillbaka till teatern. Om nu någon politiker inbillar sig att teatern är ett självspelande piano, som inte behöver tillsyn eller handpåläggning och bokar sig själv, så är det dags att slå den idén ur hågen.

En teater som Ystad, som blivit en kulturell motor i hela regionen, behöver en ledning som är närvarande, på kvällar och helger, och som ständigt arbetar med att knyta nya artister till teatern och kläcka nya idéer för att locka publik. Det är kanske det viktigaste kulturjobbet i Ystad.

Det är ett arbete som kräver kunskap, närvaro och ett stort kulturhjärta.

Det är också ett jobb som jag tror är bra att kombinera med vd-skapet. Således att teatern behåller det nuvarande upplägget med en teaterdirektör som är vd och både har ansvar för ekonomin och det konstnärliga innehållet, sätter repertoar och har kontakt med artister.

Lite perspektiv kan det ge att titta på de privata aktörer som finns i vårt område. Skillinge teater, Solhällan i Löderup, Strandkompaniet vid Löderups strandbad, Rynge teater och Garaget i Hammenhög, för att nämna några. Dessa drivs av – med ett slitet ord – eldsjälar, konstnärer och konstnärssjälar, musiker och musikälskare, som brinner för musik och kultur. Tack vare deras ovärderliga jobb får vi även en coronasommar njuta av live-musik, teater och föreställningar.

Det kan förmodligen ske tack vare deras engagemang och att de kan ha hundraprocentigt fokus på sin teater eller spelställe. De vet också den ekonomiska förutsättningen för sin verksamhet.

Rickard Söderberg på Malmö opera.
Rickard Söderberg på Malmö opera.Foto: Malin Palm

Så kära kulturpolitiker, tänk om och gör rätt och se till så att saker blir gjorda. Börja med att utlysa en tjänst som konstnärlig ledare och vd för Ystads teater. Det kanske inte kan bli ett heltidsjobb, men skulle ändå vara mycket attraktivt. Vill ni inte separera kulturchefsjobbet och vd-skapet för teatern så må det vara hänt. Men förlora inte värdefull tid utan se till att teatern snabbt får en programansvarig som kan ta över när Thomas Lantz slutar i höst. Jag kan snabbt tänka på en hel rad personer som är ytterst lämpade, med storkunskap om kultur och med värdefulla kontakter i kultur- och nöjesvärlden. Och dessutom bosatta i trakten.

Annons

Ta sedan tag i rekryteringen av en kulturchef som kan fortsätta att arbeta med att skapa förutsättningar för ett blomstrande kulturliv i hela vår fina trakt. En stor utmaning bara det.

Fortsätter ni politikerna att sköta kulturpolitiken med vänster hand är det nog tyvärr så att kulturlivet aldrig kommer att ta fart igen när väl denna förlamande pandemi har gått över.

Ulf MårtenssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons