Annons
Kultur

Veckans film och serier – med nytt flyktingdrama

Abbe Hassans flyktingdrama "Exodus" invigde Göteborgs filmfestival i januari och får nu svensk biopremiär. Bland helgens nya filmer märks även den uppmärksammade "The Whale" med Brendan Fraser i en hyllad roll. Och så är den hårdkokte snuten Luther tillbaka – fast på Netflix.
Här är veckans filmer och serier.
Nöje • Publicerad 8 mars 2023
Tolvåriga Amal och flyktingsmugglaren Sam på väg genom Europa i "Exodus". Pressbild.
Tolvåriga Amal och flyktingsmugglaren Sam på väg genom Europa i "Exodus". Pressbild.Foto: TriArt.
Brendan Fraser i "The whale". Pressbild.
Brendan Fraser i "The whale". Pressbild.Foto: Nordisk Film
Idris Elba är tillbaka som snuten John Luther i den nya Netflixfilmen "Luther: The fallen son". Pressbild.
Idris Elba är tillbaka som snuten John Luther i den nya Netflixfilmen "Luther: The fallen son". Pressbild.Foto: John Wilson/Netflix

FILMER (premiär 10/3).

" Exodus ".

Annons

Den svenske regissören Abbe Hassan flydde som barn från Syrien till Sverige. En del av resan gjorde han på egen hand. Inspirerad av sin egen historia och den stora flyktingvågen 2015 berättar Hassan om den tolvåriga flickan Amal (Jwan Alqatami) som tar hjälp av den motvillige flyktingsmugglaren Sam (Ashraf Barhom) för att återförenas med sin familj på vägen till Sverige. Det är en numera välkänd strapats som inbegriper gummibåtar på havet och trånga utrymmen på lastbilar.

Från tramsig actionstjärna till Oscarsfavorit. Brendan Fraser har fått stor uppmärksamhet för sin comeback som universitetsläraren Charlie, vars väldiga kroppshydda ger honom sådana skamkänslor att han isolerar sig från sitt jobb och sin familj. Darren Aronofskys drama har hyllats och är nominerat till tre Oscar.

" Luther: The fallen son " (Netflix).

Efter fem tv-säsonger kommer en långfilm med Idris Elba, som antihjälten Luther. Den här gången jagar polisen en seriemördare som terroriserar London. Men först måste Luther rymma från det fängelse där han sitter.

Övriga premiärer

"Scream 6".

Sjätte upplagan i skräckserien saknar Neve Campbell i rollistan. Hon var med redan i starten för 27 år sedan.

"Världens bästa chef".

Javier Bardem gör huvudrollen i spansk satir över företagsvärlden och kapitalismen.

Annons

TV/STRÖMNING

Den misslyckade juristen Tilda (Malin Levanon) upptäcker att den hemlighetsfulle somaliske flyktingen (Nasir Dhagole) är rena Sherlock Holmes. De är ett omaka par som behöver varandra. Hon kan hjälpa honom att få stanna i Sverige och hans briljans som deckare kan se till att hon får tillbaka sitt jobb. Tillsammans tar de sig an tre olika brottsfall i sammanlagt sex avsnitt i en av SVT:s stora dramasatsningar under våren.

" Ted Lasso " (15/3, AppleTv+).

I den tredje – och sista säsongen – av fotbollskomedin är Ted Lassos (Jason Sudeikis) lag Richmond uppe i Premier League. Men det är starkt nederlagstippat och lite stukat efter att assisterande tränaren Nate (Nick Mohammed) hoppat av och gått till West Ham.

Övrig premiär

"Shadow and bone" (16/3, Netflix).

Andra säsongen av fantasyserien.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons