Annons

Att ta ansvar för Skåne

Vem tar vem i den skånska regionpolitiken? Den frågan är högintressant med anledning av den nya väljarbarometer som Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad låtit genomföra.
Ledare • Publicerad 10 juni 2014

Enligt mätningen skulle de fem partierna i den styrande majoriteten få totalt 49,7 procent. Utslaget på mandat i regionfullmäktige skulle det innebära att Femklövern med de borgerliga partierna och Miljöpartiet skulle få förnyat förtroende att leda regionen.

Men det är en svag konstruktion, dels för att Kristdemokraterna riskerar att inte klara spärren till regionfullmäktige, dels för att Sverigedemokraternas resultat på drygt 10 procent av rösterna lär vara i underkant. Utfallet efter höstens val kan mycket väl gå SD:s väg så att partiet bli vågmästare.

Annons

Socialdemokraterna får i mätningen 30,5 procent, vilket måste ses som en besvikelse för partiet. Ett eventuellt rödgrönt alternativ med S, V och MP samlar nämligen bara knappt 44 procent och är långt i från att kunna ta över makten i Skåne. Dessutom förutsätter den konstellationen att Miljöpartiet byter sida vilket inte alls är självklart.

Moderaterna tappar drygt 5 procentenheter jämfört med valresultatet 2010. Det förvånar inte, det är tungt att regera. Däremot är det överraskande att Socialdemokraterna inte vinner mark. Partiet har under det senaste året haft en aggressiv ton i beskrivningen av den skånska sjukvårdens tillstånd. Den svartmålningen ser ut att inte belöna sig.

Det viktigaste inför höstens regionval är att partierna är ärliga mot väljarna med hur de vill att sjukvården och kollektivtrafiken i Skåne ska utvecklas. Förmågan att kunna lägga en seriös budget i regionfullmäktige ska inte underskattas. Där har de etablerade partierna visat att de kan ta ansvar för Skåne. Populisterna har däremot inte mycket att bidra med i regionpolitiken.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons