GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Behövs en kalldusch för att regeringen ska vakna?

En kall vinter och Sverige kan komma att sakna de nedlagda kärnkraftverken.
Ledare • Publicerad 7 juni 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Varmt eller kallt?
Varmt eller kallt?Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Inför vintern 2018 släppte Svenska kraftnät som vanligt en prognos över kraftbalansen på den svenska elmarknaden. På sedvanligt lågmäld byråkratiska varnade man för att en kallare vinter än vanligt skulle innebära effektbrist på cirka 1 500 MW. När elförbrukningen gick i topp skulle vi alltså sakna motsvarande en och en halv kärnkraftsreaktor eller 500 vindkraftverk i full blåst.

Men vintern blev mildare än normalt och både hushåll och energipolitiker slapp kallduschen. Energipolitiken fortsatte i invanda hjulspår, och kärnkraftsreaktorn Ringhals 2 stängdes ned vid årsskiftet 2019/2020. Under varma och blåsiga januariveckor sjönk elpriset och kärnkraftsmotståndare – exempelvis riksdagsmannen Lorentz Tovatt (MP) – kvittrade stolt om att elsystemet minsann fungerade bra trots att en reaktor släckts ned.

Lika högt var inte tonläget när kylan kom och vinden vände (det vill säga mojnade). I slutet av februari importerade Skåne och Blekinge delvis fossil el från Danmark och Tyskland – av en händelse i en omfattning som precis motsvarade Ringhals 2.

Och värre ska det bli. När Svenska kraftnät i veckan släppte en färsk prognos över kraftbalansen är prognosen att Sverige vid en kallare vinter än normalt kommer att sakna motsvarande tre kärnkraftsreaktorer eller 1 500 vindkraftverk. Importmöjligheter finns för det mesta – men inte alltid. Om kyla, hög elförbrukning och vindstilla dagar inträffar samtidigt här och i våra grannländer är “importmöjligheterna begränsade”, som Svenska kraftnät beskriver det. Den föregående vintern var det bara Norge som hade överskott i effektbalansen, och långt ifrån tillräckligt för att täcka Sveriges, Danmarks och Finlands gemensamma behov.

I klarspråk betyder det, som L-ledaren Nyamko Sabuni och energipolitiska talespersonen Arman Teimouri (L) skriver i SvD (3/6), att Sverige även om vintern blir helt normal riskerar att tvingas koppla bort elkunder under de kallaste timmarna. Lampan släcks, och kaffebryggaren stängs av. Att Sverige genom elimport söderifrån orsakar ökade klimatutsläpp vid sådana tillfällen är egentligen illa nog, men att inte kunna garantera leveranssäkerheten till hushåll och företag är bedrövligt.

Ändå är det där vi hamnat, genom kärnkraftsmotståndets försorg. Den sista december stängs även Ringhals 1 ned, och gör prognosen för kommande vintrar både mörkare och kallare. Hur många ska behöva duscha kallt innan regeringen vaknar?

Joakim Broman
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.