Annons

Bo Pellnäs: Bo Pellnäs: Ett val i uppförsbacke

I valrörelse är angreppen hårda. Efter valet blir samarbete nödvändigt.
Bo Pellnäs
Gästkrönika • Publicerad 14 augusti 2022
Bo Pellnäs
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hård väg i valrörelsen.
Hård väg i valrörelsen.Foto: Matthias Schrader

Vi kan bara marginellt begränsa omvärldens effekter på vår ekonomi. Det som kan göras bör ske med eftertanke, men även så att vi kan laga efter läget om detta krävs. Tyvärr kan inflation och elpriser i år locka partierna att under valprognosernas tyngd ställa ut vidlyftiga löften om bidrag, än hit och än dit. Valet sker i en tid av stor osäkerhet med krig i Europa, med allt mer oförsonliga motsättningar mellan de politiska blocken i USA och nu även med Kinas maktdemonstrationer mot Taiwan.

Kriget i Ukraina kan bli långvarigt. Vi måste ge stöd och visa uthållighet. Ändå kan vi kanske hitta något litet positivt i den energikris som kriget skapar. Omställningen av elförsörjningen tvingas nu fram fortare än vad som annars vore fallet.

Annons

Situationen i USA påverkar starkt vår egen framtid. Möjligen ser den amerikanska ekonomin ut att kunna hantera problemen. Inflationen sjunker och bensinpriset har gått ner vilket har stor politisk betydelse. Däremot är den rent politiska lägesbilden mycket dyster. Trumps popularitet är fortsatt obegripligt stor. En av grundorsakerna är USA:s politiska system som i nuläget gynnar honom och en reaktionär höger. Fördelningen av platser i den amerikanska kongressen speglar delstaternas betydelse år 1787 då konstitutionen antogs. Flera mindre stater har långt fler delegater än vad befolkningens storlek motiverar. Utbildning, hudfärg och kön skulle väga långt tyngre om till exempel Kalifornien eller New York skulle få en rimlig andel av delegaterna. I ett sådant valsystem skulle Demokraterna i dag sannolikt segra stort. Möjligheten att bilda ett tredje parti med inflytande skulle öka, vilket kunde upplösa blockbildningen som nu skapar både hat och förtal. Valsystemet i sig förstärker motsättningarna i USA när landsbygd och storstadsregioner så tydligt ställs mot varandra.

Pengarnas roll i politiken är ett stort demokratiskt problem. Den demokratiske senatorn Joe Manchins oväntade stöd till president Joe Bidens lagförslag med miljöåtgärder, kan bero på att ekonomiska stödpaket till oljeintressen i Manchins hemstat plötsligt återfanns i lagförslaget. Dessa företag som i åratal fyllt på hans kampanjkassa fann nog att Manchin nu hade anledning att rösta för Biden lagförslag.

Än mer oroar att konstitutionen inte hindrar en politisk majoritet från att förvandla federala myndigheter till partitrogna verktyg. Det är ett reellt hot att den amerikanska demokratin avskaffar sig själv.

Skulle vårt eget val i september leda till ännu en svag och sönderkompromissad regering, är detta orimligt som världen kring oss ser ut. Om vi förmått att omvärdera vår säkerhetspolitik borde vi också våga inleda ett samarbete över blockgränsen, så att nödvändiga beslut inte blockeras och hamnar i långbänk.

Det är därför oklokt att hårt angripa motståndare som man efter valet behöver för att kunna regera landet.

Bo Pellnäs, säkerhetspolitisk expert

Annons
Annons
Annons
Annons