Annons

Borgarna ska inte bygga ett nytt Sossesverige i SD-tappning

När Socialdemokraterna anklagar en borgerlig regering för att politisera myndigheter, då gäller det att lyssna. Före detta finansminister Allan Larsson (S) vet allt om hur det går till.
Ledare • Publicerad 4 maj 2023 • Uppdaterad 7 maj 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Allan Larsson tog 2018 emot H.M. Konungens medalj 12:e storleken i Serafimerordens band för framstående insatser inom svensk politik och statsförvaltning från kung Carl XVI Gustaf.
Allan Larsson tog 2018 emot H.M. Konungens medalj 12:e storleken i Serafimerordens band för framstående insatser inom svensk politik och statsförvaltning från kung Carl XVI Gustaf.Foto: Marc Femenia

Den tidigare ordföranden för Lunds universitet, Allan Larsson, larmade nyligen på sin Facebooksida om regeringens planerade förändringar för styrelser på landets lärosäten: ”Hur gick det till när Mats Persson beslutade om säkerhetspolitiska 'kommissarier' i universitetens styrelser?”

Allan Larsson är också före detta socialdemokratisk finansminister. Han känner väl till både hur utnämningsmakten fungerar och hur man argumenterar uppseendeväckande. Säkerhetspolitiska kommissarier är en krydda som för tankarna till diktaturer av värsta slag. Något sådant har självfallet inte regeringen beslutat om.

Annons

Däremot har utbildningsminister Mats Persson (L), för övrigt doktor i ekonomisk historia vid Lunds universitet, förklarat att regeringen vill förkorta mandatperioden för styrelseledamöterna, då det finns behov av säkerhetspolitisk kompetens på universiteten.

Att stater som Kina, Ryssland och Iran utövar spioneri på olika sätt mot Sverige är Säkerhetspolisen tydlig med. Dagens Nyheter (18/2 2023) har granskat fall av kinesiska spioner som har fått plats som gästforskare i Sverige, bland annat på Lunds universitet. Svenska Dagbladet har rapporterat om att ett tiotal kinesiska militärforskare som jobbat med professorer på svenska universitet (18/2 2023.) Det är alltså inte ett påhittat behov av säkerhetskompetens som Persson kommer med.

Men är det bara en dålig ursäkt för att, som Allan Larsson skriver, ”SD vill ha in sitt folk i universitetens styrelser”?

Den borgerliga regeringen bör faktiskt lyssna till Allan Larsson. Han vet vad han talar om när det kommer till hur makt byggs och hur myndigheter och institutioner hålls i lagom hårda partipolitiska tyglar. Larsson är en insider och veteran i frågan. Larsson är inte bara gammal finansminister och universitetsordförande.

2001 gav Göran Perssons regering Allan Larsson professors titel (DN 9/7 2001). Ett sätt för regeringar att hedra sina trotjänare. Vid den tidpunkten var Allan Larsson för övrigt ordförande för SVT, han hade den posten under fem år. Larsson rekryterade bland annat Christina Jutterström som vd.

Professorn i nationalekonomi Mats Persson – inte utbildningsministern – skrev ironiskt på bloggen Ekonomistas (14/10 2015) om hur LO:s tidigare chefsekonom Per Olof Edin och Allan Larsson, utnämndes till professorer av S-regeringar, trots att de två aldrig hade forskat: ”eftersom ordensväsendet hade avskaffats av jämlikhetsskäl kunde de inte bli riddare och kommendörer av Serafimerorden, hur gärna de än skulle ha velat. Så de fick nöja sig med att bli professorer.”

Mats Persson skulle – nästan – få fel på en punkt. 2018 fick Allan Larsson ta emot Konungens medalj 12:e storleken i Serafimerordens band. (Korrigering 7/5, tidigare uppgavs att Larsson tagit emot Serafimerorden)

Förresten. Göran Persson själv, den gamle socialdemokratiske statsministern, har också en fin titel. 2005 utsågs Persson till hedersdoktor vid Örebro universitet. Örebro högskola hade tidigare, mot Högskoleverkets rekommendation, upphöjts till universitet av Perssons regering. ”Det här är pinsamt” utbrast en Örebroprofessor i en kommentar när det begav sig (Expressen 5/2 2005).

Tydligare kan varningen från socialdemokrater till den borgerliga regeringen inte bli. Den kommer från verkliga kännare.

Sverigedemokraterna har på många sätt Socialdemokraterna som sina förebilder och vill bygga motsvarande stat på sitt vis. Ett uppenbart borgerligt förhållningssätt till att styra landet är att hela tiden fokusera på sakkompetens vid utnämningar.

Annons

Men det finns också en större lärdom att göra – som borgerliga politiker borde ha fattat för länge sedan. Sverigedemokraterna ska av borgerligheten hela tiden betraktas som en kopia av Socialdemokraterna. Annars blir man lätt bara ett redskap i möjliggörandet av någon annans politiska ambitioner.

Och ett nytt Sossesverige i SD-tappning är inte en borgerlig frihetsvision.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons