Annons

Petter Birgersson: Det får inte bli en diagnos att göra värnplikten

En majoritet av svenska ungdomar klarar inte kraven för att kallas till mönstring. Det är extremt allvarligt i en tid när både den militära och civila beredskapen måste stärkas rejält.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 26 mars 2024 • Uppdaterad 27 mars 2024
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Kallad till prövning.
Kallad till prövning.Foto: Christine Olsson/TT

Den unge John F Kennedy var egentligen för klen och sjuklig för militärtjänst. Han kom dock med sin fars hjälp att få plats som löjtnant i flottan i Stilla havet. Detta var mitt under brinnande krig och den motortorpedbåt Kennedy hade befäl över klövs mitt itu av en japansk jagare. Ingen av de övriga amerikanska båtarna i närheten kom till undsättning, de räknade med att hela besättningen på Kennedys båt hade strukit med. Två personer dog direkt, men de övriga av Kennedys mannar – och han själv – klarade sig genom flera dygn av strapatser med simturer och vistelser på öar utan färskvatten. Två lokalinvånare, Eroni Kumana and Biaku Gasa, som arbetade för den australiensiska militären, kom så småningom till deras räddning (jfklibrary.com).

För den unge Kennedy var militärtjänsten något som ansågs nödvändigt för en kommande karriär, och när hans storebror Joe Jr dog under ett uppdrag i kriget, så öppnades vägen mot Vita huset istället för John. Ledarsidan återkommer med en text om Kennedy och likheterna mellan utbrottet av andra världskriget och dagens krig i Europa. Men att Kennedy trots bräcklig hälsa under hela uppväxten envisades med att göra militärtjänst i skarpt läge, säger en del om synen på att ställa upp för landet. För en politisk karriär i USA var det mer eller mindre nödvändigt att visa sin patriotiska ådra.

Annons

I Sverige har det i modern tid inte varit särskilt efterfrågat om statsministerkandidaterna haft någon militär erfarenhet eller inte. Fredrik Reinfeldt var dock lapplandsjägare och vice ordförande i värnpliktsrådet. Ulf Kristersson var plutonbefäl vid Upplands regemente. Stefan Löfven gjorde värnplikten på en radarstation i Sollefteå. Men yngre politiker har ofta ingen erfarenhet av värnplikten alls, då försvaret monterades ned efter att kommuniststaterna föll. 2010 – lagom till att Ryssland under Putin slagit åter in på imperialistspåret – ersattes värnplikten formellt av frivillig militär utbildning.

Sverige kom snart att återväcka värnplikten, nu för både män och kvinnor. Hittills har det varit de mest motiverade som kallats till mönstring och sedan uttagits till utbildning. När antalet värnpliktiga ska bli fler och även civilplikten aktiveras är risken för brist stor, det är nämligen få som klarar kraven ens för mönstring.

Av knappt 107 000 unga som svarade på mönstringsunderlaget i år var det bara 36 procent som var möjliga att kalla till mönstring (TT/YA). 64 procent, över 68 000 unga, uppgav olika sjukdomar, diagnoser och skador. Bland unga kvinnor var det 73 procent som angav hinder, vanligast var psykisk ohälsa som depressioner och ångest. Christina Malm, generaldirektör för Plikt- och prövnings­verket, säger att det kan bli krav på intyg för diagnoser – något som alltså inte är fallet i dag.

Det är bekymmersamt att så många anger hinder. Det är självfallet rimligt att begära intyg. Men det är också oroande om så många verkligen lider av olika problem som gör dem övertygade om att värnplikt – eller annan plikt inte är något för dem.

Det finns dock anledning att också vända på steken. Att inse att det finns en plats för många trots olika former av diagnoser eller självupplevda problem. Kunde den klene och sjuklige Kennedy föra befäl över en motortorpedbåt och överleva under de mest kritiska omständigheter, så finns det säkerligen många med olika typer av diagnoser som har starka sidor som uppväger bristerna. Ska man utesluta alla med svaga förmågor på något område då blir det inte många kvar. Där kan finnas anledning att tänka om i uttagningsförfaranden – inte bara inom det militära.

Det är också viktigt att inse att krävande utbildning i militär eller civil roll är något som kan stärka den egna personen och bidra till att hålla depressioner och ångest i schack. Som världens bäste tennisspelare Novak Djokovic svarar på frågan om sin mentala styrka: ”Det är ingen gåva. Det kommer genom arbete.” ”Alla känslorna finns där. Jag accepterar känslorna, och jag skriker på banan. Men det är förmågan att inte stanna i de känslorna för länge.

Vad som behöver inympas i fler unga är att även mentala svagheter kan tränas upp, att man inte är ensam om svåra känslor. Och att det finns större värden att försvara – vilket kan skänka tillvaron en mening. Även om man inte vill bli president.

Annons
Annons
Annons
Annons