Annons

Petter Birgersson: En mandatperiod i kras för Trelleborgs borgerlighet

Fler kommunalråd och politiska tjänstemän skulle skapa stabilitet för Trelleborgs styre. I stället gick allt i kras.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 20 mars 2024
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Ann Kajson Carlqvist lämnar, som sin företrädare.
Ann Kajson Carlqvist lämnar, som sin företrädare.Foto: Tomas Nyberg

Drygt två år efter att Mikael Rubin (M) avgick som kommunstyrelseordförande gör efterträdaren Ann Kajson Carlqvist (M) samma sak och kastar in handduken. Två så täta avgångar stärker knappast förtroendet för Moderaterna eller för de inblandade partiernas förmåga att styra Trelleborg.

Någon enorm överraskning är det dock inte, särskilt med tanke på de inre slitningarna i Moderaterna som har blivit allt mer uppenbara. Den interna och externa kritiken har varit hård, inte minst kopplat till arvodesfrågan och senast till de märkliga turerna med avgångsvederlaget för socialchefen som Kajson Carlqvist inte sade sig känna till.

Annons

I ett gruppmöte nyligen ska Kajson Carlqvist ha klarat sig kvar med en rösts marginal, enligt uppgifter till Trelleborgs Allehanda. Lokalföreningens ordförande, Britta Brinck-Nehlin, har öppet kritiserat agerandet kring avgångsvederlaget och har meddelat att hon lämnar sin post. Gruppledaren Christina Hall kallar det ”skriverier” vilket blir en märklig omskrivning för situationer som faktiskt Moderaterna och styret satt sig i på egen hand. Och den interna kritiken kan knappast Trelleborgs Allehanda ansvara för. Även utanför Trelleborgs Allehanda har motsättningarna inom Moderaterna noterats, bland annat i Radio Malmöhus, vilket inte hör till vanligheterna.

Vad som händer nu i Trelleborgspolitiken är högst oklart. Klart är däremot att Moderaterna har tappat greppet. Sverigedemokraterna är största parti i koalitionen och Mathias Andersson har tidigare klargjort att han vill ha ordförandeposten i kommunstyrelsen vid en avgång från Kajson Carlqvists sida. Att spela andrafiolen i styren är svårsmält för Moderaterna. Men det hänger inte enbart på Moderaterna att acceptera att Andersson tar över ordförandeposten, utan också på de små vågmästarpartierna Kristdemokraterna och Liberalerna. Det skulle förstås vara ännu ett knepigt steg för dem att rösta fram en SD-ordförande i kommunstyrelsen.

Kajson Carlqvists avgång berör alltså hela styret, det är långt ifrån självklart att det blir någon fortsättning med de partier som sitter i dag. Det är i sig ett massivt misslyckande. Meningen med att tillsätta en stor mängd kommunalråd och politiska sekreterare var att fördela arbetsbördor och skapa stabilitet – eller det var i alla fall så det kunde motiveras. Istället har det gått åt att andra hållet, med fler kommunalråd och fler politiska tjänstemän tycks instabiliteten öka.

För Socialdemokraterna, som förra valet återtog positionen som största parti i Trelleborg, skapar det dock nya lägen. Det är kanon att kunna peka på att motståndarna misslyckats att hålla ihop och tala om att man är redo att ta över. Om det är lockande för S att bilda någon annan – förmodligen också bräcklig – koalition lång in på mandatperioden är däremot tveksamt.

För Moderaterna och borgerligheten som helhet blir det dock till att starta om. Och det måste göras utifrån idéer, inte från personer. En tanke vore att blicka mer mot det småskaliga än mot betong och att bygga en attraktiv kommun utifrån de värdena. Men ska Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna lyckas i valet 2026 har de under alla omständigheter väldigt bråttom att komma på något bra. Den här mandatperioden tycks nu ha gått i kras för dem.

Annons
Annons
Annons
Annons