Annons

Sofia Nerbrand: Faller Taiwan, faller världen

Skulle Xi Jinping försöka inkorporera ön i Mittens rike blir det inte bara krig. Då försvinner halvledarna, och ny elektronik med dem.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Taiwanbrev • Publicerad 3 juli 2023 • Uppdaterad 5 juli 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Halvledare.
Halvledare.

Varför reser jag 26 timmar i sträck för att besöka en ö på andra sidan jorden mitt under den ljuva sommartiden? För att Taiwan är en geopolitisk hot spot.

I skuggan av kriget i Ukraina pågår en betydelsefull kraftmätning mellan auktoritärt styre och demokrati. Mellan Peking och Washington. Och i skottgluggen ligger Taiwan, ett land som erkänns av få. Men som världen bokstavligen är beroende av.

”Taiwaneserna behärskar likt ingen annan konsten att tillverka halvledare.”
Annons

Taiwaneserna behärskar likt ingen annan konsten att tillverka halvledare som vi använder i stort sett all elektronik. De tillverkar drygt 90 procent av de mest sofistikerade halvledarna och det är supersvårt för alla andra att kopiera dem. Industrin är en veritabel vinstmaskin, vilket märks när man tar sig runt i Taipei. Huvudstaden är modern, gästvänlig och välmående.

Skulle Kina blockera eller invadera Taiwan skulle det få förödande konsekvenser i vardagen och för den globala ekonomin. Så det finns anledning att vända blicken österut och även hålla koll på när kinesiska stridsflygplan regelbundet kränker taiwanesiskt luftrum. För det rör oss i högsta grad, även om de sker långt borta.

Utrikesministern i Taipei varnade häromdagen för att provokationerna kan utlösa ett tredje världskrig. Händelser kan eskalera till oanade höjder om två bjässar inte kan vika ner sig. President Biden har uttryckt att han skulle använda militära medel för att försvara Taiwan, och diktatorn Xi Jinping har fastslagit att han är beredd att ta till våld för att inkorporera ön i Mittens rike.

Men skulle Xi verkligen riskera välstånd, anseende och makt? För en invasion är ett högriskprojekt. Jag får olika svar i Taipei.

En del hävdar att det ömsesidiga beroendet och handeln med Taiwan gör det alldeles för kostsamt för honom. Andra hävdar att kineser i sydöstra Kina – långt från Peking – inte vill kriga mot taiwaneserna som bor på andra sidan det smala sundet. Banden dem emellan är alldeles för starka.

Samtidigt ska man inte underskatta envåldshärskares ord. Putin talade i åratal helt öppet om sin övertygelse att Ukraina är en del av det ryska väldet. Ändå var det många – inklusive den dåvarande utrikesministern Ann Linde (S) – som varken trodde honom eller den amerikanska säkerhetstjänsten och Bidenadministrationen när de sade att han skulle invadera Ukraina. Så varför ska man inte ta Xi på orden? Ideologi, narcissism och maktfullkomlighet är för diktatorer ofta överordnade förfärliga resultat för den egna befolkningen. Kulturrevolutionen i Kina är ett exempel – de tusentals fallna soldaterna på Ukrainas svarta jord ett annat.

Taiwan gör nu klokt i att försöka bli som en igelkott med ett militärt försvar som avskräcker Kina från att göra ett angrepp.

Annons
Annons
Annons
Annons