Annons

Petter Birgersson: Finns det några gröna kvistar efter Stenevi?

Märta Stenevi lämnar språkrörsposten för Miljöpartiet. Förmodligen bra för MP. Men är det bra för svensk politik och Sverige?
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 9 februari 2024
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Nu återstår bara en.
Nu återstår bara en.Foto: Christine Olsson/TT

Märta Stenevi meddelade på fredagen, tidsenligt på Instagram, att hon lämnar posten som språkrör för Miljöpartiet. Det var knappast oväntat efter en pågående utredning om arbetsmiljön på kansliet som tillsattes efter larm från anställda i oktober (SVT 21/10). Enligt SVT:s Mats Knutson skulle resultatet redovisas på fredagen eller lördagen, men Stenevi valde alltså att avgå. Det efter att hon för några veckor sedan blev sjukskriven.

Stenevi lämnade en gång Skåne och en kommunalrådspost i Malmö för att först bli partisekreterare och sedan språkrör. Det blev drygt tre år på posten. Då hann Stenevi med att sitta som jämställdhets- och bostadsminister under nästan hela 2021 i Löfvens regering. MP lämnade regeringen i november det året efter en förlust i budgetomröstningen i riksdagen.

Annons

Miljöpartiet har haft en stark påverkan på svensk politik, långt mer än väljarantalet återspeglar. Men det var mest före Stenevis tid när både Socialdemokraterna och Alliansen sökte stöd hos MP, vilket bland annat ledde till migrationsuppgörelser. I dag är Miljöpartiets påverkan mer svårbedömd, vågmästarrollen är under alla omständigheter borta.

Med två färska språkrör blir det läge för Miljöpartiet att lägga om kursen. Men riktningen är inte självklar. Med tanke på hur värderingarna hos stora delar av tjänstemannaklassen ser ut och hur storstadspressen är anpassad efter det, borde partiet ha högre siffror än det når i dag.

Frågan är om Daniel Helldén och hans nya mullekompis kan locka fler storstadsliberaler mot konstgödsel och bilar. Det är knappast frågorna för Sverige utanför Stockholm som är förknippade med cykelbanornas Helldén. Då får den lantliga profilen i så fall läggas på efterföljaren till Stenevi.

Vilka som kandiderar blir festligt att följa, särskilt som den hos allmänheten välbekanta Alice Bah Kuhnke har siktat in sig på ytterligare en period som Europaparlamentariker. Och finns det ens någon i det kommande kandidatloppet som har stövlar med lera på fötterna?

Annons
Annons
Annons
Annons