Annons

Petter Birgersson: Försvaret är den riktiga fredsrörelsen

En fredsrörelse som inte förmår att se vem som startar krig – det är ingen fredsrörelse. Den riktiga fredsrörelsen finns bland dem som är beredda att driva bort frihetens fiender.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 14 augusti 2023
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Freds- och frihetsbevarare.
Freds- och frihetsbevarare.Foto: Johan Nilsson/TT

Det finns få krig som kräver så blygsam intellektuell förmåga att analysera som den ryska imperialistiska fasciststatens brutala angreppskrig på Ukraina. Redan de inledande dagarna av den ryska fullskaliga invasionen blev hela världen vittne till slakten av människor på Buchas och Irpins gator.

Människor som delar språk med angriparna kunde i bästa fall fly, i sämsta fall blev de offer för förövarnas kulor och bomber. Det finns inte en flicka, en mamma, en morfar som har övergett sina hem och flytt från ryssarna som inte vet vem som är skyldig. Ingen av dem tvekar om vem som står för ondskan, vem som ville krig. Många av offren kan på sitt modersmål ryska berätta om hur de satans rasisterna förstörde deras liv i Ukraina och hur Putins armé brutalt dödade familjemedlemmar, grannar och vänner. Eller hur hus och lägenheter plundrades och förstördes där Putins ligor drog fram.

Annons

I detta väcktes den mänskliga instinkten till självförsvar. Den är omedelbar och gäller livet här och nu. Men den är också långsiktig. Den handlar om rätten till frihet, rätten att få bestämma över sitt eget öde, rätten att få rösta fram sin president och sitt parlament, rätten till landet gränser – allt det där vi andra tar för självklart.

Det finns ingen rättrådig människa som kan tveka om vem som i detta krig har rätt att försvara sig, som behöver hjälp med att oskadliggöra den brutala fienden vilken står beredd att mörda människor, bomba sjukhus, kidnappa barn och driva ett folk på flykt.

Någon enklare övning i att förstå vem som vill leva i fred och vem som vill förstöra – ha krig – finns inte.

Behovet av att ”komplicera” ett sådant krig har inget med intellektuell hederlighet eller nyfikenhet att göra. Det är bara ignorans, intellektuell stelhet, politisk förvirring eller något ännu värre som kan leda till sådana idéer och slutsatser. Att arrangera en ”Österlens fredsfestival” under någon som helst annan paroll än ”Ryssland ut ur Ukraina” är direkt motbjudande. De organisationer som lånat sina namn till detta (Socialdemokraterna har all anledning att fundera över hur partikopplingen används av S-kvinnor i Skåne.) bör förklara för den tioåriga flickan som inte längre får träffa sina klasskamrater att det var någon annan än Putins Ryssland som provocerade fram detta krig, att det var någon annan som ville ta hennes fred och frihet ifrån henne, att hon inte längre får klappa sina hundar.

I sådana festivalsammanhang finns inga fredshjältar.

De verkliga fredshjältarna finns bland alla dem som med sitt eget liv som insats är beredda att försvara alla och allas rättigheter. Som andras rätt att anordna demonstrationer, festivaler och tältmöten emot att hjälpa de anfallna med självförsvar. Som andras rätt att skriva politiska program, böcker eller blogginlägg som förklarar att skuldfrågan är komplicerad, att det är Nato som för krig mot Ryssland. Som andras rätt att förfäkta idén att den som bara är beredd att prata med Putin kommer att få sin fred.

En sådan fredsrörelse – försvarsmakten – är många svenskar med i, av plikt och av kärlek till demokratin och friheten. Och en alldeles speciell hälsning: Alla ungdomar som är i eller på väg in i det svenska försvaret – tack för att ni står upp för freden!

Annons
Annons
Annons
Annons